Читај ми!

Научни скупови

Милош Здравковић: Правна култура социјалистичке Југославије

У емисији Научни скупови можете слушати снимке са конференције „Социјалистичко право у Југославији 1945–1990”, која је одржана од 29. новембра до 1. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У четвртој емисији овог циклуса можете пратити излагaње Милоша Здравковића „Правна култура социјалистичке Југославије”.

Степен развитка правне културе одређен је, шире посматрано, нивоом политичке културе једног народа. Политички културни модел је и сам део националног културног обрасца, који представља скуп општеприхваћених и практикованих друштвених вредности. Национални културни образац формирају различити фактори: историјски развој једног народа, религијски утицаји, геополитички односи, привредни развитак, општи ниво образовања, устаљене традиције, географски и климатски услови. Сви ови и бројни други фактори, кроз своје дуготрајно деловање, обликују свест једне нације, односно њен културни модел. Велика већина појединаца који чине један народ следи прихваћене вредности и према њима се управља, док скуп тих вредности представља културни модел, као устаљену друштвену па-радигму. Историјска анализа и анализа основних правних докумената из периода обе Југославије, показује да се таква парадигма обликује у веома дугом временском периоду и да је њена брза и коренита промена немогућа. Како објашњава Милош Здравковић, без обзира на обим извршене трансформације у политичкој и економској сфери након завршетка Другог светског рата (промена облика владавине, политичког режима, државне организације и државне власти, али и темељна промена економских и својинских односа), устаљени културни обрасци су, у основи, преживели. Изостанак гарантовања и делотворне заштите индивидуалних вредности (личне и професионалне слободе, политичких права, приватности, својине и тако даље) у односу на колективне (попут реда, мира и безбедности), постојање политичког монизма насупрот плурализму, подређени положај судске власти у односу на друге две, недостатак организационе и персоналне независности судства, али и схватање самих судија о својој функцији у оквиру државно-правног система, откривају степен правне културе југословенског социјалистичког друштва.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Марка Божића „Маркс за катедром: образовање правника у социјалистичкој Југославији, случај београдског Правног факултета”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара