Читај ми!

Музика вива - 69. Међународни Рострум композитора

У емисији ћемо представити композиције аутора који су представљали селекције Словеније, Швајцарске и Србије, на овом најзначајнијем радијском такмичењу у области савремене музике.

 Ова манифестација, која се сваке године организује под окриљем Интернационалог савета за музику који делује при Унеску, други пут је одржана у Холандији, а домаћин такмичења је био Краљевски конзерваторијум у Хагу, од 16. до 19.маја. Током четири дана такмичења, представиле су се 22 радијске куће са четири континента, а укупно је изведено 41 дело у две категорије - општој и селекцији аутора до 30 година.

Емисију ћемо започети делом под називом „Тако тихо“ словеначке композиторке Ларисе Врхунц. Данас професорка на Катедри за музикологију на Факултету уметности у Љубљани, студирала је композицију у Љубљани, Женеви и Лиону, док је докторат стекла проучавајући спектралну музику и њен утицај на радове словеначких аутора. И у сопственим композицијама, она се често инспирише делима француских спектралиста, али и различитим начинима третирања буке, затим богатством музичке палете електронске музике, као и разноврсним постмодернистичким захватима у раду са музиком старијих епоха. Композиција „Тако тихо“ настала је прошле године у оквиру пројекта Би-Ер, под окриљем програма Креативна Европа, у којој је учествовао и Радио Београд, а у којем су различити аутори стварали музику за бебе, малу децу и рањиве друштвене групе. Полазећи од тога да бебе поседују урођену радозналост, као и одсуство предрасуда о музичким стиловима или средствима израђавања, Лариса Врхунц је створила композицију која је тиха, чији се музички ток споро одвија, док је звучни материјал заснован на тоновима које производи звучна посуда и његовим аликвотима који се потом развијају у оркестру.

Композиција „После песме“ Асије Ахметјанове представљала је селекцију Швајцарске. Рођена у Летонији, ова композиторка и пијанисткиња се током студија преселила у Швајцарску где и данас живи. У композицији коју ћете слушати, она истражује како је музички свет трансформисан захваљујући песми. Ова једноставна форма која постоји у свим људским заједницама, сада је преведена у оркестарски звук, у којем једна хоризонтална мелодијска линија, даје импулс за даљи развој, бројне трансформације и емоционална сенчења.

Друго дело у селекцији Швајцарске била је композиција „Стварање“ Софије Јернберг. Ова шведска уметница етиопског порекла, активна је као експериментална композиторка, импровизаторка и певачица, која је између осталог наступала и у Београду, у оквиру фестивала Ринг Ринг. Њено основно поље истраживања је људски глас, односно откривање „инструменталних“ квалитета гласа. Зато је и спектар извођачких техника које користи изузетно широк, нестандардан и изван уобичајеног поимања појма „певања“. Више савремених композитора је писало дела за Софију Јернберг, а наступала је и у класичним остварењима као што су „Пјеро месечар“ Арнолда Шенберга или „Лоенгрин“ Салватореа Шарина. Као композиторка, Софија Јернберг је писала за угледне скандинавске институције и фестивале. Њено дело „Стварање“ испирисано је индијским концептом „маје“ по ком божанства могу да убеде људе да верују у нешто што је илузија, односно да ми као људска бића свет посматрамо кроз слојеве „велова“ који нас спречавају да видимо „праву реалност“. Јернбергова се у свом делу тако поиграва са концептом „вела“ који штити, одваја и сакрива, стварајући богату и разноврсну звучну слику.

Емисију ће заокружити композиција „Шизофренија“ Предрага Радисављевића који је представљао Србију на овогодишњем Међународном Роструму композитора, а чије је дело препоручено у категорији аутора млађих од 30 година. Овај уметник, рођен 1993. године, дипломирао је у класи Бранке Поповић на Факултету музичке уметности у Београду, а тренутно похађа мастер и докторске студије у области музичке режије, композиције и дигиталне уметности. Од 2020. године, Радосављевић је ангажован као сарадник у настави на Факултету музичке уметности у Београд, а тренутно је асистент на Катедри за композицију. Као и продуцент је учествовао на бројним филмским и позоришним пројектима, а дела су му извођена у више европских земаља и Канади. Дело „Шизофренија“ за виолончело и хармонику, припада циклусу композиција овог аутора инспирисаних менталним поремећајима. Овог пута, он се бавио обољењем које карактеришу нагли прекиди мисаоног процеса и веома емотивне реакције. Радисављевићеву композицију изводе Немања Станковић, виолончело и Никола Пековић, хармоника.
Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару