Читај ми!

Жене у музици

Дела за виолончело и клавир британских композиторки изводе Лајонел Хенди и Џенифер Хјуз. Снимак је објавила кућа Лирита 2019. године.

Иако је била важна личност британске музичке сцене и једна од истакнутих сифражеткиња викторијанске епохе, Етел Смајт је због своје музике често била на мети критика и оспоравана пошто њене композиције нису биле у складу са стандардима њених колега-мушкараца. Осамдесетих година XIX века похађала је студије на Конзерваторијуму у Лајпцигу, а Соната у це молу, коју ћете слушати на почетку емисије, настала је управо у том периоду. У овом остварењу, као млада ауторка, Етел Смајт је показала завидно познавање техничких карактеристика инструмента, дар за изузетно обликовање форме и таленат за течно вођење мелодијских линија. Критичари су сложни у ставу да се Соната у це молу за виолончело и клавир по вредности може изједначити са њеним камерним остварењима насталим у каснијој фази стваралаштва.

Ребека Кларк је била истакнута композиторка и виолисткиња, рођена у Лондону 1886. године у породици немачко-америчког порекла. Поред занимљивог опуса претежно камерне и хорске музике, остала је упамћена и као прва жена-интерпретаторка у професионалном оркестру. Музиколози истичу да је Рапсодија за виолончело и клавир из 1923. године њено најкомплексније остварење богато занимљивим музичким идејама, у којем је интересантним одабиром тоналитета допринела стварању различитих расположења дела.

Емисију ће заокружити Дивертименто за виолончело и клавир Елизабет Маконки, једне од истакнутих ирско-енглеских композиторки чији се живот одвијао од 1907. до 1994. године. Дела ове ауторке музиколози су често поредили са остварењима Беле Бартока, који је био и један од њених омиљених композитора, али и са композицијама Бетовена, Моцарта и њеног савременика Бенџамина Бритна. Маконки је Дивертименто компоновала за славног виолончелисту Вилијама Плита и пијанисткињу Маргарет Гуд, који су га премијерно извели на Би-Би-Сијевом радију 1943. године.

 

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара