Читај ми!

Музика вива – Дела Мајкла Најмана

У емисији посвећеној остварењима овог британског аутора, чућете циклус песама „Нема времена у вечности”, композицију „Balancing the Books” и Симфонију број 11, под називом „У сећање на Хилсбороу”.

Симфонија број 11, под називом Hillsborough Memorial, односно У сећање на Хилсбороу, настала је као поруџбина Бијенала у Ливерпулу 2014. године. Реч је о композицији која представља посвету жртвама највеће фудбалске трагедије у историји Уједињеног Краљевства, која се десила 15. априла 1989. године.

На стадиону у у Шефилду, где је требало да се одигра утакмица између Ливерпула и Нотингем Фореста, због превелике гужве и лоше реакције организатора и полиције, живот је изгубило чак 96 навијача – деце, жена и мушкараца свих узраста. Ова трагедија дубоко је потресла британску јавност и коначно натерала власт да се ухвати у коштац са насиљем и хаосом који су били обележје енглеског фудбала осамдесетих година прошлог века, дугорочно мењајући како изглед и структуру стадиона, тако и однос публике према спортском навијању.

Мајкл Најман се први пут окренуо теми жртава на спортским стадионима 1985, након још једне трагедије у којој су учествовали навијачи Ливерпула, када је на стадиону Хејсел у Бриселу погинуло 39 навијача италијанског Јувентуса. Тада је настала композиција Меморијал чији је материјал потом композитор искористио у завршном ставу дела које ћете слушати у емисији, Симфонији број 11 која носи назив Hillsborough Memorial, односно У сећање на Хилсбороу, повезујући ове две трагедије. Пре овог става, чућете и ставове: Певање имена, у којем солисткиња Кетрин Раџ изговара имена свих жртава, затим став Породичне рефлексије и став под називом 96, те завршни Меморијал.

Уредница емисија: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи