Читај ми!

Жене у музици - Сузана Мелки

Слушаћете како Сузана Мелки диригује дела Беле Бартока: одломке из балета Дрвени принц, опус 13 и Концерт за оркестар. Суделују чланови Филхармонијског оркестра из Хелсинкија, на чијем је челу ова уметница, као прва жена диригенткиња од 2014. године.

Пре него што је започела студије дириговања на Сибелијусовој академији у Хелсинкију, у класама Јорма Пануле и Леифа Сегерстама, Сузана Мелки је била почасна виолончелисткиња Симфонијског оркестра Гетеборга, а на ово место је постављена након што је 1994. године освојила прву награду на такмичењу виолончелиста у Туркуу. Своја искуства оркестарске музичарке описала је следећим речима: "Оркестри су посебни ентитети. Добро је упознати их изнутра како би разумели начин на који функционишу". Специјалистичке студије дириговања похађала је на Краљевској музичкој академији у Лондону, док је у периоду од 2002. до 2005. била уметничка директора Симфонијског оркестра из Ставангера. На Фестивалу у Луцерну дебитовала је августа 2004. са ансамблом Ентерконтемпорен, поставши, две године касније, и њихова музичка директорка. Са овим ансамблом наступала је до 2013. године и дириговала остварења савремених аутора, међу којима и бројне премијере. Дебитантски наступ на Промсу имала је 2007, а 2011. године је, као прва жена диригенткиња, наступила у миланској Скали изводећи оперу Квартет Луке Франческонија. У њујоршком Мету дебитовала је децембра 2016. диригујући једну од најуспешнијих савремених опера Љубав издалека Каије Саријахо, писану на либрето Амина Малуфа. 

Поред наступа у водећим светским оперским кућама, Сузана Мелки је остварила и успешну сарадњу са бројним европским и америчким оркестрима, поставши почасна гостујућа диригенткиња Филхармоније из Лос Анђелеса, поново као прва жена која се налази на челу ансамбла.

Чланица је Краљевских музичких академија у Лондону и Стокхолму, а одликована је и бројним признањима и наградама међу којима посебно место заузима Орден финског лава из 2011, као и два одликовања које јој је доделила Република Француска 2014. и 2016. године - Орден уметности и књижевности, као и Национални орден Легије части.

 

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво