Читај ми!

Жене у музици – Елена Рур

Камерна дела савремене америчке композиторке Елене Рур, писана од 2016. до 2020. и објављена на издању „Икар и друга музика” 1. априла 2022. године, под покровитељством Масачусетског технолошког института.

Рођена 1963. године у граду Ен Арбор у Мичигену, Елена Рур је прве музичке подуке добила од својих родитеља - мајке која је радо изводила традиционалне песме и оца који је био пијаниста-аматер у Биг Бенду. Студије је похађала на Универзитету у Мичигену, а потом је докторатом у области композиције овенчана на њујоршком Џулијарду. Упоредо са студијама композиције, похађала је часове перкусија и наступала као чланица Гамелан оркестра при мичигенском Универзитету. То је један од разлога због којих музика Елене Рур открива утицаје других музичких традиција и жанрова, посебно плесне музике као и џеза којем је била наклоњена још од детињства. У својим делима, која су по речима критичара Грамофона „писана раскошним стилом који обилује узвишеним мелодијама", ова ауторка показује изражен осећај за мелодијски покрет кроз вешто обликоване, готово сензуалне линије, употпуњене често неправилним, пулсирајућим ритмом. О свом композиционом приступу Елена Рур каже: „идеја је да површина буде заправо једноставна, а структура комплексна и садржајна", стављајући посебан нагласак на комуникативност дела и значај емоција које она покрећу код слушалаца.

Главно тежиште рада Елене Рур чини камерна музика, односно, гудачки квартети којима је била наклоњена још од детињства када се заинтересовала за Бетовенова и Бартокова камерна остварења. И сама је једном приликом истакла да се „привлачност квартета налази у способности четири инструмента, сличних по дизајну и продукцији звука, да изразе велики распон емоција, да комуницирају кроз време повезујући прошлост и садашњост". Поред камерних дела, опус ове америчке композиторке красе и бројна оркестарска остварења, пет опера, виолински концерт и значајан број соло песама.

Од 1992. године Елена Рур ради као предавачица на Масачусетском технолошком институту, на Катедри за музику и позоришне уметности, а резидентна је композиторка и Бостонског модерног оркестра.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво