Читај ми!

Жене у музици – Рита Штрајх

Сопранисткиња Рита Штрајх изводи арије из опера Ђузепа Вердија, Винченца Белинија, Ђакома Пучинија, као и соло песме Франца Шуберта, Роберта Шумана и Хуга Волфа. Слушаћемо архивске снимке које је на компилацијском албуму названом Славуј из Беча објавила кућа Дојче Грамофон 2007. године.

Светли глас и топло музицирање уврстили су Риту Штрајх међу најцењеније лирске сопранисткиње у периоду након Другог светског рата. Ова уметница рођена је 18. децембра 1920. године у руском граду Барнаул, у немачко-руској породици, а још у детињству се са родитељима преселила у Немачку. Часове певања учила је Вилија Домграф-Фасфендера, једног од истакнутих лирских баритона међуратног периода, и сопранисткиња - Ерне Бергер и Марије Ивогин. Дебитантски наступ имала је 1943. године када је певала ролу Цербинете у Штраусовој опери Аријадна на Наксосу у чешком граду Усти на Лаби, а у периоду од 1946. до 1951. наступала је у берлинској Опери, где су биле посебно запажене њене роле Краљице ноћи и Констанце. Након ових, следио је и велики успех у Бајројту, потом у Бечу и Салцбургу, где је наступила 1954. Исте године дебитовала је у Лондону, у продукцији Ројал фестивал хола Моцартове опере Фигарова женидба изводећи улогу Сузане, након чега су следили и наступи у миланској Скали и лондонском Ковент гардену. Године 1957. дебитовала је у Америци, у опери Сан Франциска.

Други део живота Рите Штрајх обележио је педагошки рад: од 1974. била је предавачица на Академији у Есену и Музичкој академији у Бечу, а од 1983. водила је и мастер-клас певања на салцбуршком Фестивалу. Преминула је у Бечу, 20. марта 1987. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво