Читај ми!

Музика вива – Бруно Мантовани

Слушаћете композиције „Улице“ и „Седам цркава“ у интерпретацији ансамбла Ентерконтемпорен под управом Сузане Мелки.

Рођен 1974. године, овај аутор је после студија композиције, оркестрације, естетике, анализе и историје музике, усавршавање наставио у области електронске музике на Иркаму. Уследиле су сарадње са угледним интерпретаторима и ансамблима, најпре француским, а потом из читавог света, који су представили његова дела најразличитијих жанрова – од солистичких композиција до опере. Дела Бруна Мантованија освојила су бројне француске националне награде, укључујући и стипендију „Вила Медичи", али и „Клаудио Абадо" награду за композицију коју додељује оркестарска академија Берлинске филхармоније. Од 1993. Мантовани је предавач на Париском конзерваторијуму, а директор ове институције је постао 2010.године.

Емисију ће испунити обиман циклус под називом „Седам цркава", као и композиција „Улице" из 2007. године Бруна Мантованија. Дело је инспирисано Њујорком, и у њему аутор пропитује парадокс готово бесконачног броја симултаних активности, у којима количина информација доводи до засићења код посматрача и утиска привидне статичности.

Циклус „Седам цркава" настао је 2002. године. Сам Мантовани наводи да је ово дело јединствено у његовом опусу – по својим димензијама, по разрађености извођачког апарата, у којем су четири групе инструмената просторно раздвојене, затим због неуобичајено дугог процеса рада на композицији, те инспирацији која је потекла из архитектуре. Наиме, надахнуће за настанак овог дела, аутору је пружио црквени комплекс у Болоњи, Базилика Светог Стефана, позната и као „Седам цркава". Овај јединствени сакрални комплекс (чији најстарији делови потичу из првог века нове ере) и његова оригинална архитектонска решења, инспирисали су Мантованија да промишља о његовој функционалности, али и о поетици овог простора – конфликтима, фокусним тачкама, фрагментацији или глобализацији. Седам ставова овог циклуса носе називе појединачних архитектонских целина које чине комплекс базилике – Трг Свети Стефан, Црква Јована Крститеља, Крипта, Базилика гробнице, Базилика Светог Виталеа и Агриколе, Пилатово двориште, Мартиријум, Клаустар и Капела богородичиног завоја.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи