Хроника Трећег програма

Можете пратити осврте Дејана Петровића и Петра Јончића на филмове приказане на 47. ФЕСТ-у који је одржан од 22. фебруара до 3. марта.

На почетку емисије читамо осврт Дејана Петровића на филмове Ђерђа Палфија Глас господара и Ивана Салаја Осми повјереник. Мађарско остварење Глас гoсподара је успешна адаптација истоименог класичног дела пољске и светске књижевности аутора Станислава Лема. Кроз ову научнофантастичну причу постављају се суштинска питања људске егзистенције, али исто тако и она везана за тему „првог контакта" са ванземаљском интелигенцијом, за чије постојање у Гласу господара наизглед постоје необориви докази.

Порприште збивања хрватског остварења Осми повјереник је острво Трећић, најудаљеније насељено место на Јадранском мору које, као такво, пружа идеално уточиште за све оне који на неко време треба да буду скрајнути са политичке сцене, а најчешће због неког скандала или непринципијелног потеза. Такав је и протагониста филма који на ово острво бива послат као осми повереник да тамо, исто као и његових седам претходника, покуша да спроведе успостављање две политичке странке и бирање два заступника у локалној скупштини, а након одржаних слободних избора.

* * *

Петар Јончић издваја три филма у чијем фокусу су деца, а посебно питање њиховог доживљаја свакодневног живота, сналажење у тинејџерским искушењима, борба за материјалну егзистенцију и нарочито суочавање са распадом породице. Први је победник главног такмичарског програма овогодишњег Феста - филм Дивљина Пола Дејноа, у којем пратимо дечака Џоа чији се родитељи разводе, а као главни разлог намеће се одлука оца да после губитка посла постане ватрогасац-добровољац.

Други филм о сличној теми био је Млади гангстер Јана Деманжа, у којем је породица већ распаднута, склона нелегалним и кримогеним радњама у циљу егзистенцијалног опстанка, а главни лик је тинејџер Рик који у Детроиту, током осамдесетих, са уздизањем хип-хоп културе и крека, али и у време почетка рата против продаје дроге, одлучује да се зближи са црначким бандама тако што им продаје оружје.

Најзад, врло значајан по структури, али и прилично незапажен на овогодишњем Фесту био је и филм Као риба на сувом швајцарске редитељке Лисе Брилман, у којем се тинејџерска прича усложњава до надреалистичког расплета; ауторка је успела да зађе у психологију тинејџерке која, у циљу постизања популарности у школи, чини необичне и изненађујуће ствари.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару