Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Александре Костић на књигу Џефрија Тубина „Велика завера: шта се крије иза приче о сексуалном скандалу који је готово оборио једног председника”, коју је објавио издавач Random House из Њујорка.

Друго издање књиге Џефрија Тубина чији је оригиналан наслов A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President недавно је објaвио издавач Random House из Њујорка, док је прво издање књиге штампано 2000. године код истог издавача. Како нас подсећа Александра Костић, 1998. године у Представничком дому парламента амерички председник Бил Клинтон опозван је са дужности, а почетком наредне године коначну пресуду о његовом опозиву донео је Горњи дом (Сенат). За потврду одлуке о опозиву било је потребно да позитивно гласа две трећине сенатора, у уверењу да је председник починио озбиљне злочине и прекршаје, али то се није догодило и Клинтон је остао на дужности до краја свог другог мандата.

Правник и новинар, Џефри Тубин написао је детаљан приказ догађаја који су довели до тог гласања о опозиву, приказујући све релевантне обрте и личности, као и велики број бизарних детаља, кроз неколико паралелних прича које се повремено сусрећу и преплићу да би се опет размимоишле. Личности се појављују и губе, при чему случајни склопови околности бивају пресудни, док у другим преломним моментима карактери тих личности одређују даљи ток догађаја. Само врхунска списатељска вештина може да од тако обимног и сложеног материјала направи штиво које је приступачно и занимљиво, чак и неупућеним читаоцима. И управо је то Тубин мајсторски урадио: приступачним стилом, са добром мером хумора, не суздржавајући се од психолошких портрета и романескних описа појединих драматичних ситуација, он је од обеспокојавајуће гомиле збуњујућих догађаја направио узбудљиво историографско штиво, коментарише Александра Костић.

Осим тога, најопштији план Тубинове књиге односи се на питање односа права и политике. Нема сумње да је истражитеље и тужиоце, као и све њихове помагаче и доушнике, током пет година истраге покретала политичка страст, жеља да пронађу нешто против Клинтона и да му нашкоде. Тада је - много више него икада пре, тврди Тубин - право коришћено као инструмент којим се може нашкодити некоме ко је на супротној политичкој страни. Другим речима, правосуђе је у извесној мери злоупотребљавано. Могућност да се сведок примора на сведочење коришћена је да би се у јавност изнеле ствари које се ни у једном другом контексту не би износиле ван најинтимнијег круга, само да би се људи срамотили и понижавали. Дакле, генерална теза књиге је да случај покушаја опозива Клинтона са места председника представља тачку на којој је правосуђе више него раније било политизовано, а тиме и угрожено.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару