Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Дејана Петровића на филмове Ђорђа Марковића „Последња авантура Кактус бате" и Максима Поздоровскина „Наш нови председник", приказане на 11. Белдоксу, а потом осврт Нађе Бобичић на књигу Алехандра Самбра „Факсимил: збирка задатака".

Са једанаестог фестивала Белдокс, који је одржан од 7. до 14. маја у више београдских биоскопских сала, Дејан Петровић пише о филмовимаЂорђа Марковића Последња авантура Кактус бате и Максима Поздоровскина Наш нови председник.

Наратор играног, анимираног, архивског и документаристичког дела је Ђорђе Марковић је Саша Ракезић Зограф који на трагу своје доследне оријентације ка ископавању потиснутих маргиналија, на једном од својих путовања проналази стрип о Кактус бати који је излазио током Другог светског рата, а чији аутор Вељко Коцкар није био познат ни највећим ентузијастима из ове области. У низу разговора у којима се појављују историчари, критичари, тумачи, сами стрип аутори или напросто савременици епохе, попут Зорана Ђукановића, Николе Мајдака, Мирка Илића, Војислава Бубише Симића и тако даље, осветљава се непозната судбина младог и талентованог цртача, рођеног у Осијеку 1920. године, који је живот окончао трагично - пред стрељачки водом револуционарне правде у Београду 1944. са свега двадесет и четири године.

Непосредни повод документарца Максима Поздоровскина Наш нови председник јесу амерички председнички избори из 2016. који су, наводно, на делу показали сву новонасталу меку моћ све снажније руске државе, која је по мишљењу многих на исход поменутих избора имала више него знатан утицај. Гледалац може да ужива у више мрачних, бизарних, а понекад уистину духовитих епизода, а посебно је занимљив увид у „фабрику ботова" у Санкт Петербургу, где више стотина углавном младих људи даноноћно ради на слању искривљених, непроверених или потпуно измишљених новости на медијске портале и „друштвене мреже", што се испоставља као посао од круцијалног државног значаја.

* * *

Књигу чилеанског писца средње генерације Алехандра Самбра Факсимил: збирка задатака, која је изашла из штампе преошле године, као и претходне две Приватни живот дрвећа и Начини повратка кући, превела је са шпанског Зорица Новаков Ковачевић, а издавач је Геопоетика из Београда. Структуру књиге, у форми деведесет задатака вишеструког избора подељених у пет група, аутор је засновао на тесту језичке способности и речитости, који се у Чилеу спроводи при упису на факултете, а сам наслов Факсимил реферира на чилеански Испит академске способности, који је био на снази од 19667. до 2003. године. Осим тога што је тест, ова књига је и роман који почиње насумичним речима, одакле се тек наслућују кључне теме, а завршавају га три краћа текста у којима се разрешавају све недоумице са почетка. Књига функционише у прожимању различитих нивоа, тема и форми, а основна замерка је то што приче нису довољно развијене, малог су обима, па делује као да се још тога могло рећи како се не би остало на општим местима критике образовног система и на покушају да се оцрта сложеност међуљудских односа. Али, као и у сваком добро осмишљеном и спроведеном експерименту, у овом роману је ипак однос спонтаности читалачког чина и ауторске контроле форме и садржаја, одваган у правој мери, коментарише Нађа Бобичић.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару