Хроника Трећег програма

Прочитаћемо осврт Ивана Миленковића на књигу Јенса Бјернебуеа „Тренутак слободе”, а потом осврт Мирослава Микија Радоњића на књигу Александра Милосављевића „Позоришни Дирер и други записи”.

Књигу Јенса Бјернебуеа Тренутак слободе, коју је с норвешког превела Ратка Крсмановић Исаиловић, недавно је обајавила издавачка кућа Дерета из Београда. По речима Ивана Миленковића: „борба против лажи није потрага за једном истином, већ за простором у којем различите истине комуницирају. Зато Бјернебуе и пише с оне стране истине и лажи, с оне стране добра и зла. Зато се његов приповедач и бави историјом бестијалности, а да не поклекне пред призорима од којих људи одвраћају поглед... Бјернебуеов јунак започиње своју исповест у Хајлигенбергу, алспком градићу у којем ради као судски послужитељ. Веома чудан судски послужитељ, међутим, који успева у томе да, због неугледног посла којим се бави - он је, рецимо, у рангу звонара - постане готово невидиљив и да се, тој невидљивости захваљујући, ода ономе што воли: читању, писању, уживању у храни и пићу. Приповедач је, дакле, на вишеструком задатку који је задао самоме себи: да попуни рупе у памћењу, да напише историју бестијалности и да се одржи у свету који се, испод покорице цивилизованости, показује као апсолутно искварен, неискрен, језив и опасан".

***

Недавно је у издању Стеријиног позорја из Новог Сада објављена књига Позоришни Дирер и други записи театролога и позоришног критичара Александара Милосављевића. Како коментарише Мирослав Мики Радоњић: „аутор ове књиге је у позоришту био све - од драматурга, сарадника редитеља, критичара, директора драме, до управника Српског народног позоришта. Уз све то, био је председник Удружења позоришних критичара и театролога Србије, а и даље, са несмањеним ентузијазмом ради као приређивач и уредник монографских издања, члан редакције часописа „Сцена", селектор фестивала „Јоаким Вујић" и тако даље. Већ више од тридест година свој професионални ангажман и велику креативну енергију уграђује у најразличитије аспекте уметности, која од античких времена представља један од врхунаца и темељних вредности цивилизације. У књизи Позоришни Дирер и други записи сабран је само један мали део текстова написаних у том периоду. Иако је реч о жанровски хетерогеном делу, чији садржај чине есеји, критике, путописи, театролошке анализе и књижевно-драматуршке опсервације о неким класичним комадима светске литерарне баштине, ипак постоји промишљена и нимало случајно изабрана унутрашња логика и софистицирана структура Позоришног Дирера".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару