Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представу „Дом Бернарде Албе”, према истоименој драми Федерика Гарсије Лорке, у режији Бојане Лазић и продукцији Пулс театра из Лазаревца.

Последња драма коју је Лорка написао пре погибије, Дом Бернарде Албе, зеједно са Крвавим свадбама и Јермом, чини „руралну трилогију" овог шпанског песника и драматичара. Слика сеоског живота у овом делу је обележена паланачким духом, малограђанштином, суревњивошћу, оговарањем, те Бернарда Алба после смрти другог мужа одлучује да њених пет кћери морају осам година бити у жалости и самим тим их осуђује на уседелаштво. Изоловане иза дебелих зидова, принуђене да живе у полумраку вечито затворених прозорских шалона, тек наслућујући бљесак сунца најјужније покрајине на тлу Шпаније, а непрестано ослушкујући веселе повике жетелаца који свакодневно пролазе поред њиховог дома, жене из Бернардине куће су заправо осуђене једна на другу, на устрепталост властитих нерава и неутољиву чежњу за мушкарцем, пише Александaр Милосављевић.

Бојана Лазић својим редитељским приступом дубоко урања у поетску димензију Лоркине драме, деконструише комад, између осталог радикалним скраћивањем, и наново га конструише, но сада пажљиво преводећи песникове речи, поетске слике и метафоре на језик театра. У овом контексту реч „тишина", прва и последња у овом Лоркином драмском делу, као да постаје својеврсна окосница специфичног поступка адаптације. Отуда је и њена представа бременита тишинама, а на моменте се драмске јунакиње гласније међусобно споразумевају ћутањем него говором.

Лик Бернарде Албе Биљана Костантиновић је изградила оштрим, бескомпромисним ставом, грубошћу која поништава мајчинство, пријатељство, а у питање су доводена и њена пређашња осећања према својим мужевима. У роли Бернардине мајке појављује се Љубинка Јосиповић која на сцену доноси илустрацију трагичних последица онога што Бернарда припрема својим девојкама, а Ивана Недељковић је у улози служавке дочарала разапетост између два света - оног којим влада Бернарда и оног којем припадају девојке. Улоге Бернардиних ћерки играју Јелена Цвијетић, Ана Ћук, Михаела Стаменковић, Маја Јовановић и Милица Сужњевић и свака од њих је на свој начин нијансирала појединачне карактере, истовремено градећи и својеврсни колективни лик жртве. Представа Дом Бернарде Албе је значајан догађај и у контексту репертоарске политике најмлађег домаћег позоришта, лазаревачког Пулс театра, које ће следеће године обележити десети рођендан.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару