Читај ми!

Микробиота на делу: како микроорганизми обликују наше здравље

У новом издању емисије „Хоћу да знам“ бавимо се једном од најузбудљивијих тема истраживања савремене биологије – микробиотом, сложеном заједницом микроорганизама који живе у нашем дигестивном систему и пресудно утичу на наше здравље.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Истраживања широм света мењају начин на који разумемо процесе у нашем организму, а микробиота се све чешће доводи у везу са настанком, напредовањем, али и ублажавањем бројних болести.

Наша гошћа биће др Ана Ђорђевић са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (ИБИСС), чији тим истражује везу између састава цревне микробиоте и масне јетре – болести која данас погађа готово сваку трећу особу на планети. Др Ђорђевић ће открити како промене у микробиоти могу допринети развоју ове подмукле болести, али и како одређени микроорганизми могу спречити настанак или ублажити њен ток.

Говорићемо и о другим фасцинантним студијама које откривају на које све начине микробиота учествује у нашем имунском одговору, метаболизму и општој отпорности организма, као и о томе због чега се све више говори о микробиоти као о „заборављеном органу“.

Данас вас очекује вас разговор који ће променити начин на који размишљате о микроорганизмима, али и о сопственом здрављу.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом