Читај ми!

Опера „Вампир” Хајнриха Маршнера

У новој емисији откривамо оперу „Вампир” немачког композитора Хајнриха Маршнера кроз поставку Државног камерног музичког позоришта „Опера Санкт Петербурга”, чији је ансамбл извео ово дело на сцени Мадленијанума први пут у нашој земљи.

Хајнрих Маршнер је имао несрећу да је његова каријера пала између Веберове и Вагнерове – укупно 23 опере и музичке драме из његовог стваралаштва биле су популарне неко време, но, убрзо су пале у сенку „Танхојзера” и „Лоенгрина” Рихарда Вагнера. Налик композиторовој најпознатијој опери „Ханс Хајлинг”, и у „Вампиру” се жанровске и свакодневне сцене комбинују са злослутном фантазијом, уз истраживање мрачне стране људске природе које продубљују теме љубави, издаје и искупљења. Опера „Вампир” заснована је на истоименој драми Хајнриха Лудвига Ритера из 1821. године, тј. краткој причи Џона Полидорија, а њена премијера уследила је седам година касније у Лајпцигу, када је иначе Рихард Вагнер добио инспирацију за свог „Холанђанина луталицу”. За Радио Београд 2 говориће уметнички директор, оснивач позоришта „Опера Санкт Петербурга” и народни уметник Руске Федерације Јури Александров, диригент Максим Ваљков, баритон Јури Боршев, бас Антон Морозов и концертмајстор оркестра Олга Митјокина, а дело ћемо осветлити и најважнијим музичким одломцима.

Ауторка и водитељка емисије је Исидора Бован.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи