Читај ми!

Нији Осундаре

У суботу 19. октобра од 19 часова, у Коларчевој задужбини седму сезону програма ,,Поезија уживо!” отвориће један од најпознатијих светских песника, научник и професор Нији Осундаре (Нигерија), добитник међународне награде Златни Кључ Смедерева за 2024. годину, уз директан пренос на таласима Радио Београда 2.

Нији Осундаре аутор је више од 20 књига поезије, две књиге одабраних песама, четири драме, књиге есеја, монографија и чланака о књижевности, језику, култури и друштву. Образовао се на три континента: дипломирао је (са почастима) на Универзитету у Ибадану (Нигерија), магистрирао на Универзитету у Лидсу (Енглеска), а докторирао на Универзитету Јорку у Торонту (Канада). Добитник је бројних међународних признања за свој креативни рад, а један међународни песнички фестивал носи његово име.

За свој креативни рад, Осундаре је добио многе награде и признања, укључујући и: Награду удружења нигеријских аутора за поезију (1986); „Kedburi/ANA“ награду за поезију (1989. и 1994), Награду за поезију Комонвелта (2006); као први англофони песник „Noma“ награду (најпрестижнија афричка књижевна награда, 1991); награду „Tchicaya U Tam’si“ за афричку поезију (опште сматраном за највишу награду и признање за поезију у Африци, 2008); Награду за изванредна достигнућа у поезији Петог ВОАО Међународног фестивала поезије у Шангају (Кина, 2002), „Фонлон/Николс“ награду за изузетност у књижевној креативности у комбинацији са значајним доприносима људским правима у Африци (1978).

Бесплатне улазнице могу се преузети на благајни Коларчеве задужбине

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи