Читај ми!

Фантазије Џона Џенкинса

Џон Џенкинс (1592-1678) је први значајни енглески композитор који се, у највећем делу свог опуса, посветио такозваној "Consort music" – музици за ансамбле виола.

Компоновао је комаде за различит број гласова, а оно што одликује његове четвороголасне консорте јесте слобода духа исказана у смелим комбинацијама контрапункта и тоналитета, као и инструменталног састава. Имајући у виду растућу популарност састава виола, не само међу професионалцима, већ и грађанством, Џенкинс се побринуо да изађе у сусрет новонасталим извођачким могућностима. Неке деонице писао је за професионалце, друге прилагођавао вештини аматера. Имао је у виду и различите потребе при кућним извођењима, у којима су учествовале и даме, а и понеки музикални слуга, стварајући тиме један потпуно демократски амбијент, прилично различит од друштва у коме се ова музика изводила. Поврх свега, Џенкинс је изашао у сусрет и аматерима који нису били у прилици да окупе четворо гудача, па је оставио могућност да једну или две деонице замене кућне оргуље.

У добром делу Џенкинсових фантазија које ћемо чути у данашњем Аутограму, ансамбл Phantasm је искористио управо ту извођачку праксу, уводећи и оргуље у свој инструментаријум.

Овим снимком, начињеним крајем 2021. године, Phantasm је, уједно, заокружио свој пројекат Џенкинсових композиција за консорт виола, у коме је претходно снимао дела за шест и пет инструмената.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи