Читај ми!

Ненад Лазаревић

У данашњој емисији ћемо разговарати са др Ненадом Лазаревићем из Института за физику у Београду.

Истраживачи из Института за физику у Београду освојили су један од највећих појединачних научних пројеката који су стигли у Републику Србију. Под називом Хидден пхасес ин 2Д qуантум материалс пројекат је освојио средства из европског програма ERA Chairs.

Пројекат ће реализовати група истраживача из Центра за чврсто стање и нове материјале Института за физику у Београду, а централни део тима пројекта чине истраживачи др Бојана Вишић, др Јелена Пешић и др Зорица Константиновић које предводи др Ненад Лазаревић, руководилац Центра.

Средства која су одобрена у оквиру пројекта износе 2,5 милиона евра, а омогућиће да се успостави нова јединица која ће бити интегрисана у Центар за чврсто стање и нове материјале и повезана са постојећим лабораторијама у Центру – лабораторијама за чврсто стање, наноструктуре, 2Д и електронске материјале.

Пројекат је подстакнут проблемом карактеризације скривених фаза у кагоме кристалима, што су материјали који се тренутно налазе у глобалном фокусу. Кроз ЕРА Цхаир, постојећа истраживачка група на Институту, која је већ глобално препознатљива, покушаће да одговори на ове изазове који су тренутно на фронту светских истраживања.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи