Читај ми!

Ненад Лазаревић

У данашњој емисији ћемо разговарати са др Ненадом Лазаревићем из Института за физику у Београду.

Истраживачи из Института за физику у Београду освојили су један од највећих појединачних научних пројеката који су стигли у Републику Србију. Под називом Хидден пхасес ин 2Д qуантум материалс пројекат је освојио средства из европског програма ERA Chairs.

Пројекат ће реализовати група истраживача из Центра за чврсто стање и нове материјале Института за физику у Београду, а централни део тима пројекта чине истраживачи др Бојана Вишић, др Јелена Пешић и др Зорица Константиновић које предводи др Ненад Лазаревић, руководилац Центра.

Средства која су одобрена у оквиру пројекта износе 2,5 милиона евра, а омогућиће да се успостави нова јединица која ће бити интегрисана у Центар за чврсто стање и нове материјале и повезана са постојећим лабораторијама у Центру – лабораторијама за чврсто стање, наноструктуре, 2Д и електронске материјале.

Пројекат је подстакнут проблемом карактеризације скривених фаза у кагоме кристалима, што су материјали који се тренутно налазе у глобалном фокусу. Кроз ЕРА Цхаир, постојећа истраживачка група на Институту, која је већ глобално препознатљива, покушаће да одговори на ове изазове који су тренутно на фронту светских истраживања.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи