Читај ми!

„Фигуре из сенке" и „Симфонија пута свиле"

Софија Јечина, Љиљана Ћинкул, Биљана Вуковић, Димитрије Пецић

У данашњем Златном пресеку говорићемо о две изложбе.

Настављена је стваралачка активност и сарадња уметника из Кине, са Академије из Си'ана и Факултета ликовних уметности из Београда, која је почела пре 15 година, обележавајући шест деценија рада Графичког колектива. Сада је у београдској галерији отворена изложба „Симфонија Пута свиле", која представља радове наставника Графичког одсека Академије ликовних уметности у Си'ану. Ова Академија однеговала је многе уметнике који уживају велики углед на међународној сцени. Универзитет уметности у Београду, с друге стране се сматра колевком иновативних идеја на Балкану. Две институције деле сличности у вези са концептима ликовног образовања, међународне сарадње и уметничког стваралаштва.

На изложби је представљено 35 радова 17 наставника са Графичког одсека. Кустос изложбе је проф. Димитрије Пецић са Факултета ликовних уметности у Београду. Као гостујући професор на Академији ликовних уметности у Си'ану, дао је значајан допринос културној размени између Кине и Србије.

О томе ће и говорити у Златном пресеку, заједно са Љиљаном Ћинкул, уредницом програма и уметничком директорком галерије и Биљаном Вуковић, графичарком.

Руска уметница Софија Јечина се представља београдској публици новом изложбом слика под називом „Schattenfiguren  - Фигуре из сенке" у МТС Дворани од сутра, 25. јула. Овај опус садржи 16 слика, уља на платну, већег и великог формата.

Уметница је настањена у Београду од 2016. године. Резултат Софијине плодне стваралачке активности је 35 самосталних изложби слика у Србији и региону. Србија, њени пејзажи, живот, култура и људи су Софијина неисцрпна инспирација. Осим сликарством, бави се  и писањем кратких прича које су објављене у две књиге: „Београд у плавом" и „30 слика Хелма", обе у издању Издавачке куће 4 SЕ из Београда.

О Софијином животу снимљен је документарни филм „У потрази за местом" редитеља Мирослава Бате Петровића.

У тексту каталога изложбе Владимир Коларић, теоретичар уметности и културе истиче: „Њене слике имају одређене особине апстракције, утисак доминантно стварајући односом облика и боја на самом платну, као донекле аутономној естетској и поетској реалности, али с друге стране, оне упућују на атмосферу, „укус и мирис" представљеног призора, на његову јединственост и непоновљивост, без обзира на сву меру сведености и стилизације".

Софија Јечина биће гошћа Златног пресека.

Емисију води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару