Читај ми!

„Ликовна уметност и наслеђе: визуелни дијалог и просторна комуникација” и ,,Анатомија звука”

Саговорници: Биљана Јотић, Ивана Живић, Ђорђе Станојевић, Миодраг Миша Роган, Марко Кусмук

У данашњем Златном пресеку говорићемо о првом Бијеналу уметности на Малти, које је одржано овог пролећа и једној изложби.

 

Синоћ је у Музеју примењене уметности отворена изложба и представљен је каталог „Ликовна уметност и наслеђе: визуелни дијалог и просторна комуникација”.

Изложба радова са поставке на Малти садржи дела уметника Иване Живић, Ђорђа Станојевића и Миодрага Мише Рогана.

Три савремена израза, кроз помало заборављене ликовне медије, слике и скулптуре, повезују време и простор, а site specific поставка настала је у реакцији на архитектуру која је део наслеђа Малте. Сада је сагледавамо у другом окружењу, у простору МПУ, а каталог документује учешће на првом Бијеналу на Малти.

Комесар и кустос изложбе Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, говори за Златни пресек, као и уметници Ивана Живић, Ђорђе Станојевић и Миодраг Миша Роган.

У другом делу емисије пажњу посвећујемо уметнику Марку Кусмуку и његовој самосталној изложби ,,Анатомија звука”, која је отворена у Салону Музеја града Београда.

На изложби је представљено 65 слика, а уметник је изложио и своју прву скулптуру. Анатомија звука је дубинско истраживање начина на који људи доживљавају свет кроз аудитивну и визуелну перцепцију. Она подстиче посматраче да размишљају о томе како се чуло слуха, вид и остала чула комбинују у нашем уму стварајући комплексне и субјективне интерпретације стварности.

Марко Кусмук је рођен 1985. године у Сарајеву. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву на сликарском одсеку. Магистарске студије завршио је у Риму на Accademia di Belle Arti. Интердисциплинарне мастер студије уписује на Универзитету уметности, одсек: теорија уметности и медија. Докторске студије завршава 2016. године одбраном дисертације са радом / тезом под називом „Ликовна деконструкција у дуализму лица и наличја”, у класи професора Милоша Шобајића.

Добитник је низа награда и признања из области сликарства и цртежа, међу којима се издвајају: Велика награда Удружења ликовних умтетника Србије поводом 100 година постојања УЛУС-а; Прва награда за цртеж Фондације „Владимир Величковић”; Прва награда Golden Osten коју додељује Osten Bienale, Скопље; Прва награда за цртеж Златни лав у Венецији, у организацији Venice Land Anonima Sogniatori.

 Током досадашњег уметничког рада остварио је 29 самосталних и око 70 колективних изложби и пројеката у земљи и иностранству. Самостални је уметник, изражава се кроз сликаратво, цртеж и скулптуру, а то су и теме о којима Марко Кусмук говори у Златном пресеку.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару