Читај ми!

„Кун: уметник – радник – борац” и награда „Димитрије Башичевић Мангелос 2024”

Галерија Српске академије наука и уметности синоћ је представила ретроспективну изложбу „Кун: уметник – радник – борац”, чије су ауторке мр Мишела Блануша, др Вида Кнежевић и Ана Панић, а повод је обележавање 120 година од рођења Ђорђа Андрејевића Куна, уметника и револуционара, професора на Академији ликовних уметности у Београду и академика.

Користећи се савременим кустоским политикама излагања, ауторски тим је концепт ретроспективне изложбе Ђорђа Андрејевића Куна осмислио као континуирани дијалог мноштва артефаката из богате уметникове заоставштине, од уља на платну великог формата, преко незаобилазних графичких мапа, великог броја цртежа и илустрација, предмета из домена примењених уметности, те архивског материјала и музејских предмета. Интердисциплинарним промишљањем актуелних тема које се повезују с различитим Куновим стваралачким фазама – од међуратног, ратног и послератног периода – изложба нуди ново читање целокупног уметниковог опуса, наведено је у најави изложбе коју Галерија САНУ организује у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду и Музејом Југославије, а поставка обухвата и радове одабраних савремених уметника.

Гошће Златног пресека су др Вида Кнежевић, независна кустоскиња и Ана Панић, кустоскиња Музеја историје Југославије.

Петоро овогодишњих финалиста и финалисткиња признања намењеног младим ствараоцима – награде „Димитрије Башичевић Мангелос” представљено је синоћ на изложби у Галерији Ремонт, када се и саопштава одлука о добитнику овог признања. Финалисти Награде „Манглелос” за 2024, годину су Данило Бурсаћ, Дарија Драгојловић, Igor Schiller, Милица Дукић и Тијана Петровић. О најбољима одлучују чланови интернационалног, стручног жирија, а то су Владимир Бјеличић (кустос Културног центра Београда, Београд), Симона Огњановић (кустоскиња Музеја Југославије, Београд), Јована Трифуљеско (кустоскиња Музеја Савремене уметности Војводине, Нови Сад/Београд), Марија Василева (кустоскиња, Софија, Bugarska) и Елена Чемерска, добитница награде DENES (YVAA мрежа) из Северне Македоније.

Награда носи име значајног уметника, родоначелника концептуалне уметничке праксе и историчара уметности са простора бивше Југославије Димитрија Башичевића Мангелоса и ове године се додељује 23. пут од оснивања. Награда се организује и додељује годишње у сарадњи са Residency Unlimited (Њујорк) и уз подршку Trust for Mutual Understanding (Њујорк).

У Златном пресеку чућемо овогодињег добитника, као и чланове жирија ове значајне награде.

Емисију води Тања Живковић.


 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару