Читај ми!

Дневни магазин културе

Из садржаја емисије издвајамо:

У емисији „Културни кругови“ најавићемо изложбу „Кун: уметник – радник – борац“ која ће, поводом 120. годишњице рођења овог уметника, револуционара и професора на Академији ликовних уметности у Београду, бити свечано отворена у Галерији Српске академије наука и уметности. Ауторке изложбе коју Галерија САНУ приређује заједно са Музејем савремене уметности и Музејем Југославије су мр Мишела Блануша, др Вида Кнежевић и Ана Панић, а кустоскиња је др Катарина Живановић. Користећи се савременим кустоским политикама излагања, ауторски тим је концепт ретроспективне изложбе Ђорђа Андрејевића Куна осмислио као континуирани дијалог мноштва артефаката из богате уметникове заоставштине, од уља на платну великог формата, преко незаобилазних графичких мапа, великог броја цртежа и илустрација, предмета из домена примењених уметности, те архивског материјала и музејских предмета.

Осврнућемо се на представу „П(ј)ешчаник“ Неве Лукић и Виктора Радоњића у режији Јасмине Вечански Кујунџић, која је у оквиру пратећег програма 21. Бијенала уметности „Испирање“ у Панчеву, премијерно одиграна а сцени Културног центра Панчева. Представа је настала као реакција на послератни период у Хрватској и Србији, а у овом комаду језик је тај који постаје и лик и субјекат. Наиме, аутори се кроз причу о двоје љубавника, Србину и Хрватици, обрачунавају с проблемом језичког чистунства који се појавио током Домовинског рата у Хрватској, те је наставио да буја у поратним годинама. У овој инвентивној и експерименталној драми аутори показују како језик, као симбол политичког непријатеља, трпи сакаћење, како се уништава у име тобожњих племенитих циљева стварања „аутентичности”.

Доносимо и акценте са програма који су обележили јубиларни 10. Фестивал књижевне фантастике „Арт-Анима“ који је током викенда одржан у Београду. Теоретичарка и историчарка српске и других јужнословенских књижевности, професорка емерита Филозофског факултета у Новом Саду, Љиљана Пешикан Љуштановић, добитница је овогодишње награде „Арт-Анима“ која се додељује за проучавање и популаризацију фантастичне књижевности.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару