Читај ми!

Тадија Сондермајер (1892-1967) - темељи нашег ваздухопловства

Гошћа Ризнице академик проф. др Радмила Тонковић

 

"Аеронаутички инжењер Тадија Р. Сондермајер је несумљиво био најмаркантнија личност у ваздухопловству Србије и Краљевине Југославије и најзаслужнији човек за стварање, напредак и развој цивилног и спортског ваздухопловства на југословенским просторимс. Пилот - ловац из Првог светског рата, пилот у чувеној француској ескадрили "Роде", резервни ваздухопловни потпуковник, један од оснивача и дугогодишњи потпредседник Аеорклуба "Наша Крила" Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и оснивач првог нашег ваздухопловног часописа "Наша Крила", потпредседник Међународне аеронаутичке федерације ФАИ (1934-1941), први ваздухопловни инжењер у Краљевини Југославији, био је оснивач, утемељивач и директор првог домаћег Друштва за ваздушни саобраћај "Аеропут" од оснивања 1927. до почетка Другог светског рата 1941. године, оснивач и члан Управе Друштва за снимање из ваздуха "Сивад", као и једна од кључних личности у стварању домаће ваздухопловне индустрије."

"Тадија Сондермајер је одликован највећим српским, југословенским и француским одликовањима: Карађорђевом звездом са мачевима IV степена, Сребрном медаљом за храброст и Златном Обилића медаљом за храброст, чувеном ратном Медаљом "Албанском споменицом", француским "Ратним крстом", француском "Легијом части официрског реда" (ово високо одликовање се ретко додељивало нефранцузима, тако да су само тројица људи ван Француске добили овај орден, а међу њима је и Тадија), Орден Светог Саве и бројним мирнодопским одликовањима за заслуге у развоју југословенског ваздухопловства. Велики и надарени оратор, са изврсном књижевном вокацијом, перфекциониста високог стила, човек високе етикеције и европске културе, Сондермајер је био и модерни Прометеј, који је из љубави према људима и ваздухопловству лично страдао и од послератних "богова", али и од најближих сарадника зарад којих је све то чинио и свесно принео личну жртву." (Из монографије "Тадија Сондермајер - Темељи нашег ваздухопловства"; Проф.Радмила Тонковић)

Гошћа овонедељног издања емисије Ризнице је академик проф. др Радмила Тонковић, аутор другог, допуњеног издања,књиге "Тадија Сондермајер - Темељи нашег ваздухопловства".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије