Читај ми!

Велика награда „Art European Prize” у Кракову и БИНА

Даница Јововић Продановић и Никола Радосављевић

Никола Радосављевић, истакнути графичар и програмски директор Музеја жртава геноцида, добио је велику награду 23. Међународног тријенала графике „Art European Prize” у Кракову. У питању је једна од најпрестижнијих награда у свету у области визуелних уметности која се додељује једном у три године за свеобухватна достигнућа у графичкој уметности, а награда је једногласно додељена Радосављевићу за полиптихалну графичку инсталацију под називом „Ћелија”, изведену у техници класичног линореза на папиру, димензија шеснаест пута два метра. На овогодишњем тријеналу, под кустоском темом „Momentum”, стручни жири бирао је између неколико стотина графичких уметника из целог света и након селекционог процеса спроведеног у три фазе, који је трајао од новембра 2023. до фебруара 2024. године, одабрао укупно 120 уметничких дела која ће бити представљена на централној изложби Тријенала.

Никола Радосављевић, рођен 1991. године у Ужицу, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике, атеље графика и књига, 2014. године. Мастер студије завршио је на истом факултету, на графичком одсеку, 2015. године. Докторирао је на студијама Факултета примењених уметности у Београду, на одсеку примењених уметности и дизајна, 2020. године. Добитник је више националних и међународних награда у области цртежа и графике. Учествовао је на више колективних, а реализовао је 45 самосталних изложби у земљи и иностранству. Никола Радосављевић је гост Златног пресека.

Овогодишње, 19. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2024 биће одржано од 30. маја до 29. јуна у организацији Друштва архитеката Београда и Културног центра Београда. Централна тема овогодишње манифестације гласи „Одјеци модернизма”,  а бави се питањима односа савремене архитектуре и модернизма, поукама и разменама пројектантских искустава у сфери урбанизма, архитектуре, дизајна и на примерима реализованих објеката (Сава центар, БИГЗ), који припремају отварања у 2024. години, а део су културног наслеђа модернистичког покрета града Београда. У оквиру програма БИНА, посебна пажња ће се ове године поклонити модернистичком периоду архитекте и професора Милана Злоковића (1898‒1965), који је уз Николу Добровића један од наших најзначајних архитеката модерне архитектуре.

Деветнаеста БИНА биће отворена 30. маја у 19 сати у Ликовној галерији Културног центра Београда, изложбом „Вила Прендић – нови поглед, ново трајање”, која за циљ има приближавање стамбене архитектуре међуратног модерног правца, њену обнову и прилагођавање савременим условима живота, уз очување вредности архитектуре и постулата на којима је заснована. Програм БИНА се затвара догађајем и доделом награда и признања ДАБ-а за архитектонски догађај 2023 године, а о детаљном програму разговарамо у Златном пресеку са Даницом Јововић Продановић, програмском уредницом фестивала БИНА.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару