Академик Александар Костић

Наш саговорник је академик Александар Костић, управник Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ.

Академик Костић је, у разговору за наш програм, представио интернет презентацију Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ, која у овом тренутку садржи око 10.000 објеката и око 700.000 снимака, међу којима су породична заоставштина Миће Поповића (дневници, књиге снимања, приватне фотографије), грађа везана за Јосифа Панчића (теренске бележнице, документа, преписка), фотографије на стакленим плочама које је двадесетих година прошлог века снимио хистолог проф. Александар Ђ. Костић, Збирка старих и ретких књига Библиотеке САНУ, међу којима се истичу српска издања из XVIII века.

Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ основан је 2018. године са циљем да се дигитализује културно наслеђе које се налази у САНУ, али и наслеђе које се налази у другим установама културе и приватним збиркама.

Имајући у виду да је дигитализација културног наслеђа уједно и начин његове конзервације и заштите, Српска академија наука и уметности овај подухват сматра значајним обликом своје активности. Постављена на интернет, дигитализована грађа постаје доступна стручњацима и широј јавности, чиме се промовише српско културно и историјско наслеђе.


Емисију уређује и води Тамара Вученовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво