Читај ми!

Врабац, орао и српски језик

Крајем прошле седмице одржан је скуп ''Дан информатичара Србије'' и додељена су признања, Плакете Друштва за информатику у више категорија.

Члан Друштва за језичке ресурсе др Михаило Шкорић добитник је Плакете за развијен и примењен ИТ производ/услугу за развој језичких модела за српски језик  ГПТ2-орао и ГПТ2-врабац.

Био је то један од повода да у данашњој емисији пажњу посветимо раду и плановима Друштва за језичке ресурсе и технологије - ЈеРТех, а наша саговорница је проф. Ранка Станковић, са Рударско-геолошког факултета, са којом ћемо разговарати о развоју језичких модела за српски језик, српским романима у ери дигитализације и вештачке интелигенције и бројним пројектима важним за српску културу које Друштво са успехом реализује. 

Са нама уживо и Андрија Сагић, из Библиотеке Милутин Бојић, који је пре неколико дана објавио Српски fine-tuned Whisper  модел за аутоматско препознавање говора.  Шта ће нам омогућити ова боља верзија за српски језик, како је направљена и  где можемо да јој приступимо? Будући да је активан у Еуропеана заједници и да се технолошким темама, библиотекама и културом, континуирано бави дуги низ година, биће ово прилика да причамо и о овим темама.

Ауторка и уредница емисије: Тамара Вученовић

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара