Читај ми!

Ива Икон

Певачица, пијанисткиња и кантауторка

Ива Икон (Ива Цојић) дипломирала je клавир на ФМУ у Београду, у класи Невене Поповић, као и у Минхену, у класи Вадима Суханова и Олафа Дреслера. У Минхену је започела и студије џез певања и госпела, у класи америчке џез иконе Карен Едвардс.

Наступа као солиста или заједно са многобројним немачким и другим иностраним звездама.
За дискографску кућу ЕМИ је, заједно са пијанистом Максимом Мрвицом, и у продукцији Давида Есекса, снимила „The Olympic Dream", официјeлни албум Олимпијских игара 2004. године.

Одмах по завршетку студија у Немачкој, од чувеног менаџера и промотера Мела Буша (који је открио и прославио виолинисткињу Ванесу Меј, квартет „Bond", као и звезде светске музичке сцене као што су Елтон Џон, група „Queen", Џорџ Мајкл, Мајкл Џексон и многи други), добила је понуду да се као пијанисткиња и једини вокал прикључи новооснованом петочланом бенду „Wild".
Бенд тада потписује уговор са једном од највећих дискографских кућа ‒ EMI Classics International (Лондон) ‒ што им омогућује снимање албума, промоције широм света, као и сарадњу са славним именима, међу којима су и Џеф Вејн, Ерик Сера итд.
Група „Wild" наилази на одличан пријем и успех на турнејама у Мексику, Азији и Аустралији, а такође је отворио и „Melbourne Cup '05" (на стадиону пред 120 000 гледалаца, што је било емитовано и милионима гледалаца широм планете на телевизијској станици SКY). Састав „Wild" тада је поделио бину и са чувеним италијанским тенором Лучаном Паваротијем.

Ива Икон се бави и компоновањем, и самостално и у коауторству са колегама из иностранства.
Њена песма „21 Grams" коришћена је у ТВ серији „Messiah" (1‒5), која је емитована на телевизијској станици BBC ONE.

Искуство, живот и путовања широм света охрабрили су је да истражује нове културе, а та разноликост се огледа у богатству музичких жанрова којима се бави (класика, госпел, соул, поп, џез, блуз).
Музика Стивија Вондера, Арете Френклин, Реја Чарлса и Витни Хјустон била је за њу велика инспирација и надахнуће ‒ открила је предивни свет госпела, који у духу ових уметника и даље негује.

Године 2013. окупила је неке од најбољих београдских музичара и основала „The Iva Ikon Gospel Choir and Band", за који приређује аранжмане и компонује. Овај састав је наступао на фестивалима ‒ МиксерБунтДаме певају Бајагу (Голубица), Beatles night ‒ а широм Србије и у иностранству изводи традиционални или савремени госпел и стиче велику наклоност публике.
Редовно наступа као пијаниста и вокални солиста у земљи и иностранству, као солиста или са целим бендом.
Интензивно се бави и педагогијом.
У Србији је снимала са гитаристом Мирославом Тадићем, Рамбом Амадеусом, Милошем Михајловићем, а била је гост Гибонија на концерту у Центру „Сава".

Тренутно наступа са својим четворочланим бендом. Свирају ауторску музику која одише утицајима соула, попа, госпела и рокенрола.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара