Читај ми!

Манастир Орешковица (Решковица) у браничевској епархији

Гошћа емисије Храм игуманија манастира Орешковица мати Екатерина (Комненић)

„Манастир Орешковица налази се у браничевској епархији (петровачко-млавском) крају у Хомољским планинама поред речице Орешковице, окружен планинским врховима Сумровцем и Вуканом. До манастира се може доћи када се са пута Петровац на Млави-Жагубица скрене у село Ждрело, а из села настави лево и онда макадамским путем има око четири километара. Локација манастира нема никакве везе са селом Орешковица, које је такође у млавском крају, како су мислили многи који су хтели да посете ову Светињу. Углавном залутају у непознатом крају и оду у село Орешковицу мислећи да се у њему налази манастир, а тамо је, у ствари, црква великомученице Марине. Због те забуне, временом је у народу оживео назив Решковица ради лакше орјентације.

По народном предању и историјским документима које имамо манастир је подигао цар Лазар, а кроз историју више пута је рушен и изнова обнављан… За време аустријско-турског рата једини монах Даскал Атанасије преживео је турски напад на манастир и убијање монаха 1688. године и отишао за Русију, где је оставио потресно сведочанство о страдању игумана Пајсија и испосника Арсенија у свом манастиру Орешковици, као и целог српског народа… Од тада до 1991. године манастир је лежао у рушевинама. Поновна обнова започиње иницијативом настојатеља јеромонаха Душана Х. Синаита". (Из књиге монахиње Екатерине (Комненић) - Јерусалим волимо, а за небески се молимо)

У овонедељном Храму, емисији Радио Београда 2, гошћа је игуманија манастира Орешковица (Решковица) мати Екатерина (Комненић) са којом разговарамо о томе шта је љубављу и трудом верног народа и монаштва све урађено у овом манастиру, као и другим темама важним за наше духовно узрастање.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи