Читај ми!

,,Игре тишине" и ,,Антроповизије"

Гости Златног пресека су ликовни уметници Јелена Бјелица и Душан Стипић Дудварски

У Малој галерији УЛУПУДС-а вечерас ће биће отворена изложба Јелене Бјелице ,,Игре тишине". Уметница о својој изложби каже: ,,Промишљање и преиспитивање природних, људских, личних токова, теме су којима се често враћам. Биолошки процеси и импулси, емотивне реакције на њих и непосредни контакт са природним окружењем основни су мотив за превазилажење оквира унутар којих се крећем, постављајући себи питања и тражећи одговоре. У покрету тела, као основном и себи својственом примарном изразу, пронашла сам изазове, радост, тишину, слободу".

Јелена Бјелица је рођена у Новом Саду 1974. године. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, одсек графика код проф. Живка Ђака, 2000. године.
Основала је Атеље младих 2007. године, у оквиру којег различите генерације полазника упознаје са традиционалним и експерименталним облицима ликовног стварања. Добитница је награде за графику малог формата од Министарства културе републике Србије, Графички колектив, Београд, 2000.
Излагала је на више од шездесет колективних жирираних изложби: Македонија, Хрватска, Шпанија, Аргентина, Француска, Грчка, Румунија, Kанада, САД, Швајцарска, Аустрија, Индија.
Учествовала је на је бројним ликовним колонијама у земљи и иностранству.

О Сликама, визијама, покрету, сензацији, као и о доживљеним тренуцима кретања кроз природу, разговараћемо са Јеленом Бјелицом у данашњој емисији.

Други део Златног пресека посвећујемо тројици младих уметника, Душану Стипићу Дудварском, Томици Радуловићу и Јовану Воротовићу, чија ће излоба ,,Антроповизије" бити отворена 24. августа у Галерији 73.

,,Ликовно-философска суштина мога уметничког интересовања оријентисана је ка савременој контекстуализацији појма Светог, односно визуелној појавности сакраментализоване ликовне форме. Стваралачки процес идејно је подређен настојању Обожења, кроз директан ликовно-перформативни контакт са елементима ткива слике: сеном, косом, земљом, као есенцијалним градивним елементима". - Душан Стипић Дудварски.

,,Шаљиве по карактеру, наивне у приступу слике припадају циклусу „Ала је леп овај свет". Овај циклус је комбинација наивности и дубоког промишљања, служи се елементима хумора, ироније и једноставности како би се истражили сложени аспекти људске природе и савременог друштва. Представља један поједностављен поглед на свијет". - Јован Воротовић

Стварајући атмосферичне фигуративне слике, приказујем субјекте у специфичним гестовима и позама које одржавају деликатну равнотежу између репрезентације и расположења. Протагонисти, демонстративно приказани без портрета, у двосмисленим, мистериозним нивоима постојања осцилирају између нестанка и присећања"- Томица Радуловић

Гост Златног пресека је Душан Стипић Дудварски.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару