Културна гастрономија
„Реци ми шта једеш, па ћу ти рећи ко си”, изрека је која се не односи само на персонални већ и на глобални ниво – националних кухиња и гастрономије генерално.
Иако је важан културни аспект, чини се да је неправедно скрајнута. У јавном дискурсу се о националним гастрономским особеностима најчешће говори кроз призму оцене и укуса страних туриста или небројених гастро-манфестација широм Србије. Питање овдашње гастрономске културе кроз статус, квалитет или перспективе се не појављује. Зато се у данашњој емисији поставља питање ‒ зашто? Из њега произилазе и недоумице о томе ко би требално на националном нивоу да се бави стратегијом и тактиком гастрономије. О наведеној теми уредница Љубица Крминац разговара са:
Тамаром Огњевић, историчарком уметности и гастрохеритолошкињом, директорком Артис центра; Дејаном Загорцем, истраживачем гастрономске баштине у Заводу за проучавање културног развитка; Вањом Пушкаром, куваром и Давидом Јовановићем, редитељем и продуцентом.
Autor:
Група аутора
Емитује се сваког дана од понедељка до четвртка, од 12:00. [ детаљније ]
Коментари