Читај ми!

3-D реконструкција свечане одоре Светог кнеза Лазара

Гошће - историчарке уметности - др Миљана Матић, заменица управника Музеја СПЦ и Наталија Стокановић, кустос Музеја                           

Једна од најзначајнијих средњовековних реликвија српског народа – свечана одора Светог кнеза и великомученика Лазара Хребељановића, чува се у Музеју Српске православне цркве. Ова одора, поуздано је доказано, настала је још за време његовог живота, а израђена је од луксузне брокатне свиле из италијанског града Лука, и материјал потиче из треће четвртине 14. века, пре 1389.године. У народном предању сачувало се веровање да је Свети кнез Лазар био обучен у ову одору када је погинуо на Косову, и да су због тога на њој мрље од светитељеве крви и подеротине од 16 убодних рана. Недавно спроведена архивска и теренска истраживања, као и употреба нових дигиталних технологија донеле су нова научна сазнања у вези овог предмета од изузетног националног и верског значаја, која обогаћују узбудљиву историју ове одоре као реликвије. Она су резултирала новим закључцима, помоћу којих је тиму стручњака Музеја Српске православне цркве, пружена могућност да сагледају технику ткања и веза тканина и да их упореде са сличним текстилним предметима из тог времена, те је тако отворена могућност да се уради идеална реконструкција првобитног изгледа целовите одоре.

Због шест векова дуге и узбудљиве историје овог осетљивог експоната, чим су се стекли услови, у Музеју Српске православне цркве у Београду отпочет је пројекат дигиталне реконструкције одоре кнеза Лазара. Савремена дигитална 3-D реконструкција коју је Музеј СПЦ израдио 2023. године године у сарадњи са студијом Марка Алексића и Александром Радосављевићем, доказује да комбиновање истраживања и резултата које даје најсавременија технологија може пружити одличне резултате. Урађена реконструкција допушта да се сагледају недостајући делови одоре, као и детаљи који се иначе не могу видети „голим оком".

Поводом тродимензионалне реконструкције свечане одоре Светог кнеза Лазара, највредније реликвије средњег века која се чува у Музеју СПЦ, гошће овонедељне Ризнице, Радио Београда 2, су историчарке уметности - др Миљана Матић, заменица управника Музеја Српске православне цркве и Наталија Стокановић, кустос Музеја које ће нас провести кроз векове узбудљивих догађања у вези са овом реликвијом од непроцењиве вредности за духовност и културу српског народа.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару