Читај ми!

Сергеј Рахмањинов

Симфонија бр. 3

Данашња емисија посвећена је Трећој, последњој симфонији великог руског уметника Сергеја Рахмањинова. Премијерно је представљена у новембру 1936. на концерту Филаделфијског оркестра, којим је дириговао Леополд Стоковски. Млак пријем публике и критике на првим извођењима у још неколико америчких градова збунио је и разочарао композитора, о чему сведочи писмо пријатељу из 1937. у коме, између осталог каже: „Лично сам чврсто уверен да је ово добро дело. Али, понекад греше и композитори! Нека буде тако, али ја остајем при свом мишљењу”.

Симфонија у а-молу оп. 44 је, за разлику од претходне (велике, једночасовне композиције), релативно концизна, дуга око 40 минута и сасвим извесно не тако емоционално исцрпљујућа. Такође, њена је оркестарција транспарентнија, а путања којом се музика у њој развија и креће је једноставнија. Па ипак, у њој вас очекују привлачне мелодије, богате хармоније и оркестарска текстура, односно све оно што музику Рахмањинова чини тако посебном и тако омиљеном.

Слушаћете је у извођењу оркестра Концертхебау из Амстердама, под вођством Владимира Ашкеназија.

Уредница и водитељка је Маја Чоловић Васић.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво