Читај ми!

Избори у Турској - Ердоган на тесту

Војислав Лалић и Србољуб Пеовић

У протеклих сто година, од пропасти османског царства и заснивања модерне републике, Турска је радила на раскиду са империјалним наслеђем, конзервативном традицијом и султанизмом који је подразумевао поистовећивање владара и државе. Ататурк, отац нације, оставио је 'аманет' да 'Турска не може бити земља шеика, дервиша и ученика', да мора следити разум, поштовати народну вољу и суверенитет. Ово је подразумевало модернизацију, реформе, демократију.

У међувремену Турска је на Ататурковом путу имала дилеме, успоне и падове. Пред њом је још један историјски избор. Следеће недеље одржавају се председнички избори чији значај високо надилази процедуралну рутину. Ердоган, актуелни председник са много политичких успеха али и човек који је релативизовао многа Ататуркова начела, после двадесет година власти тражи нови мандат. Противкандидат, искусни политичар из велике опозиционе коалиције, Kемал Kиличдароглу тврди да је то велика опасност за слободу и демократију.

Истраживања, неколико дана уочи избора, указују на избалансирану подршку, уједначене шансе и велику неизвесност. Kако ће одлучити шездесет пет милиона Турака с правом гласа, којим путем ће земља кренути и какве ће последице избор имати по нацију, регион али и глобалне процесе за Речено и пречутано говоре бивши дописник из Турске Војислав Лалић и Србољуб Пеовић, са Института за Европске студије.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво