Читај ми!

Црквена музика

У петој емисији априлског циклуса Како слушати музику посвећеног српској црквеној музици, уредница Горица Пилиповић са својим гостима покреће још један круг питања везаних за овај жанр: зашто је људски глас једини медијум тј. зашто у српској цркви нема музичких инструмената, којим се језиком пева, самим тим какав је однос текста и музике, те како се текст преноси у појање?

 

Кад је црквена музика певана на црквенословенском језику проблем са разумевањем текста је, наравно, много мањи. Али, тек су се у XV веку појавили први записи напева на црквенословенском језику. Пре тога је језик наше цркве био грчки. Има и записа на неутралном слогу - те-ри-рем – дакле, ту ни о каквом значењу текста не може бити говора, већ се претпоставља да се ради о техници којом је писар, па онда и појац олакшавао себи бележење, односно памћење мелизматичне мелодије. И данас су наши саговорници, сад већ стари познаници, доктори музикологије Ивана Перковић и Весна Пено, те Предраг Ђоковић, некадашњи професор црквене музике и појања на Карловачкој богословији, а сада на Академији у Источном Сарајеву.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво