Читај ми!

Пренос свечаног уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак“

На таласима Радио Београда 2 можете пратити директан пренос свечаности уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак”, коју заједнички додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Србије.

Жири за доделу награде за лепоту говора одлучио је да овогодишња награда буде додељена Мирану Ђевеници, дугогодишњем спикеру и телевизијском водитељу Радио-телевизије Србије, чији глас је оплеменио многе емисије нашег Јавног медијског сервиса, а Посебно признање за дугогодишње неговање лепоте говорног израза биће уручено Драгани Кауцки, дугогодишњем водитељу и спикеру Радио-телевизије Србије.

Миран Ђевеница је спикер, водитељ и презентер чији пријатан глас, одлична дикција и артикулација, јасна и складна интерпретација текста чине да гледалац на најбољи начин разуме информације које преноси водитељ. Посвећен лепоти изговорене речи Миран Ђевеница годинама негује добар говорни израз, дајући тиме свој допринос језичкој култури широког круга гледалаца. Његова боја гласа и непогрешиво акцентовање доприносе квалитету филмова и серија у чијој синхронизацији учествује. Квалитет његовог говора подједнако се види и у оквиру реченице и у целом тексту. Лепотом изговорене речи он на најбољи начин доприноси неговању српске језичке културе, наводи се у саопштењу жирија.

Драгана Кауцки, добитница Посебног признања „Радмила Видак“ је, радећи у различитим популарним радио и телевизијским емисијама, значајно утицала на неговање српског језика и пружала подршку генерацијама младих спикера и новинара. Још као ученица класичне гимназије, са седамнаест година, почела је да ради у звучној библиотеци Савеза слепих “Филип Вишњић” као лектор за латински, старогрчки, француски, енглески и бугарски језик, а затим постаје водитељ радија Београд 202. Од 1975. године водила је забавни програм „Недељни Индекс“ који је три године касније прерастао у „Индексово радио позориште“ чија је чланица била све до 1992. године. Покренула је једну од најважнијих емисија Београда 202 „Музички драгстор забавне музике“. Од 1975. године до данас, глас Драгане Кауцки препознатљив је у синхронизацији бројних страних програма документарних филмова, серијала емисија, за многе редакције Телевизије Београд. Године 1979. водила је емисију „Поп Експрес“, која је ушла у историју као прва ТВ емисија уживо са наступима великих музичких звезда пред публиком у студију. Од 1993. године је у спикерској групи Радио Београда, а од 1996. године је у Забавно-хумористичкој редакцији Првог програма Радио Београда уредница и водитељка емисије „У ритму поподнева“. Драгана Кауцки и данас наставља традицију лепог говора у програмима Радио телевизије Србије. Двадесет година се бави педагошким радом и подршком младима који желе или се већ баве пословима који захтевају правилан и леп професионални говор. Последњих неколико година Драгана Кауцки је сарадница Телевизије „Храм“ Српске православне цркве.

Жири за доделу Награде „Радмила Видак“  радио је у саставу: проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика (председник жирија) и лекторке Радио-телевизије Србије Наташа Шуљагић и Зорица Мићић.

На свечаности у Каменој сали Радио Београда говориће главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац, заменик главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма Телевизије Србије Сања Милић и председник жирија, проф. др Срето Танасић. Мирану Ђевеници ће Награду „Радмила Видак“ уручити генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић, а Посебно признање Драгани Кауцки уручиће Дејан Ђуровић, један од ранијих добитника.

Радио-телевизија Србије је ову награду установила 2014. године, а признање носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици Tелевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Водитељ програма у Каменој сали је Ранко Стојиловић, а са лауреатима у наставку програма разговара Владимир Џудовић. Продуцент је Јелена Брадарић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару