Читај ми!

Велики пост - пут ка Васкрсу

Гост презвитер Бранислав Кеџић, професор Богословије Светога Саве у Београду и свештеник храма Светог Александра Невског на Дорћолу

„Речено је да је покајање почетак и услов истинитог хришћанског живота. Прве Христове речи када је почео да проповед биле су: „Покајте се" (Мт 4,17). Али, шта је покајање? У журби нашег свакодневног живота ми немамо времена да о томе мислимо, и једино што сматрамо да треба да чинимо за време Поста састоји се у томе да се уздржавамо од извесне хране, да смањимо забаву и разоноду, да одемо на исповест, да нас свештеник разреши грехова, да примимо Причешће (једном у години!), а онда сматрамо да је „све у реду" до следеће године. Ипак мора да има некакав разлог што је Црква издвојила шест седмица као посебно време за покајање и што нас позива на дуг и упоран духовни подвиг. Мора бити да се то на неки начин тиче мене, моје вере, мог живота, мог припадања Цркви. Зар није, онда, моја прва дужност да покушам да разумем учење своје Цркве о Великом посту, да покушам да будем православни хришћанин не само по имену, него и по животу?" (Протопрезвитер др Александар Шмеман)

О Великом посту као путу ка Васкрсу ове недеље у емисији Храм, Радио Београда 2, разговарамо са презвитером Браниславом Кеџићем, професором  Богословије Светог Саве у Београду и свештеником храма Светог Александра Невског на Дорћолу.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи