Читај ми!

Дуња Трутин „Топологија групе", Галерија ФЛУ

Гост: Дуња Трутин

Амбијентална инсталација „Топологија групе" изведена је у оквиру докторског уметничког пројекта „Волумен интеракције; фигуративно обликовање као вид мапирања социјалних односа ‒ инсталација у простору" који уметница Дуња Трутин, под менторством професора и декана Радоша Антонијевића, брани на Факултету ликовних уметности у Београду.

Поставке чине две целине: „Волумен интеракције", скулптурална инсталација у простору, и видео-инсталација „Саговорници". Овом изложбом уметница разматра интерактивне односе као фундамент људског друштва, који одређује све остале процесе. Тај сложени концептуални приступ комбинован је, с друге стране, у извођачком смислу, са елементарном скулпторском праксом израде облика непосредним гледањем и директним радом у материјалу.

„Сећамо се појединих разговора или њихових фрагмената. Памтимо места на којима смо с групом пријатеља проводили време или се накратко срели с познаником кога дуго нисмо видели. Неке од разговора запамтили смо од речи до речи, док су други готово потпуно ишчезли из наше свести остављајући за собом само утисак. Свака од тих ситуација створила би на тренутак један исечак простора, дефинисан положајима и гестовима саговорника, испресецан погледима и прожет говором. Са завршетком разговора нестао би и простор. Али шта ако ове исечке забележимо и сачувамо? Сви ти некадашњи простори, апстраховани у знаке и наслагани у симболичне структуре, сложене и вечито променљиве, постају тако део једног тополошког простора", навела је уметница у тексту у каталогу изложбе.

Фигуре, представљене у Галерији ФЛУ, нешто веће од природне величине, израђене су од сунђера, поступком одсецања комада, веома сличном клесању камена. Потези ножа су видљиви, што доприноси експресивности ликова и њиховој карактеризацији. Оваквим односом уметница је отворила простор за разматрање процеса стварања и функције фигуралне скулптуре данас. „Када закорачимо у скуп вајаних фигура, зашли смо у једну опредмећену менталну шему. Наше кретање постаје део мреже односа. Посматрањем изнутра у прилици смо да се приближимо и сагледамо индивидуалност сваког члана, али истовремено губимо из вида целину. Она ће се поново успоставити тек када 'прочитамо' координате система у којем се налазимо - када формирамо сопствене менталне шеме и у њима нађемо место за све старе и нове исечке разговора, погледе, изговорене речи и сусретима обликоване просторе", навела је Дуња Трутин.

(Извор: SEEcult.org).

Гост у емисији биће Дуња Трутин.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару