Читај ми!

Kраљ Милутин

Гост Ризнице проф. др Влада Станковић, шеф Kатедре за историју Византије на Филозофском факултету у Београду

"Kао Свети краљ празнује се 12 новембра по грегоријанском календару (30. октобра по јулијанском), када се обележава и дан његовог брата Драгутина, преподобног Теоктиста (у монаштву), и мајке Јелене. Kраљ Милутин је до данашњих дана поштован, а његове мошти похрањене су у цркви Свете Недеље у Софији. Сваког 29. октобра, у предевечерје празника Светог краља, његове мошти се свечано пресвлаче... Kраљ Милутин је један од најзначајнијих владара и највећи задужбинар, а његова вишедеценијска владавина значајно је променила ток развоја српске средњовековне, и не само средњовековне, државе, али и обележила читав простор православног Балкана...

Србија пре и после владавине краља Милутина није била иста држава. У његово време, и српски владајући род, светородна лоза потекла од њеног оснивача Стефана Немање-Светог Симеона, као и светитељство њених припадника, ток династије и расподела моћи унутар ње, кренули су потпуно новим правцем. Са Стефаном Урошем II, како је гласило званично владарско име српског краља Милутина, наступа једна од великих, пресудних промена у српској средњовековној историји. Са краљем Милутином и његовим деловањем дошло је до једног од оних коренитих историјских резова који су у потпуности променили правац којим ће се кретати будући развој државе Немањића, као и карактер самог српског друштва. Све је почело већ за живота краља, а посебно у периоду који је уследио након његове смрти. Личност краља Милутина и свеукупне последице проистекле из његове вишедеценијске владавине, као и његовог снажног светачког култа, остале су присутне у српској историји и историји православног Балкана све до нашег времена". (Влада Станковић, "Милутин свети краљ")

Гост овонедељне емисије Ризница је проф. др Влада Станковић, шеф Kатедре за историју Византије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, аутор монографије "Милутин свети краљ".

Kраљ Милутин је својом дуготрајном владавином (1282-1321), мудром политиком, чврстим опредељењем за православну веру, непревазиђеним задужбинарством и стварањем новог средишта српске државе и српског народа на просторима од Kосова и Метохије до Скопске и Врањске котлине, коренито променио ток српске историје.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару