Читај ми!

Господство ума: Миодраг Б. Протић, живот посвећен уметности

Светлана Митић, Катарина Крстић ‒ „Господство ума: Миодраг Б. Протић", Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Стогодишњицу рођења Миодрага Б. Протића (1922-2014), оснивача и дугогодишњег првог управника Музеја савремене уметности, значајног ликовног ствараоца, теоретичара и критичара ликовне уметности и писца, Музеј савремене уметности у Београду обележава изложбом „Господство ума: Миодраг Б. Протић, живот посвећен уметности" у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Изложба је отворена 20. октобра, на дан када je отворена зграде Музеја и када се обележава празник ослобођења града Београда у Другом светском рату.

Поред делâ самог Миодрага Б. Протића и остварења других уметника која се налазе у колекцији Музеја савремене уметности, на изложби је представљена и разноврсна документарну грађа не само из Одељења за уметничку документацију Музеја већ и из архиве РТС-а, Архива Србије и приватне архиве породице Протић.

Изложба је подељена на два сегмента: „Портрет установе" и „Портрет уметника", којима су обухваћена два битна доприноса Миодрага Б. Протића савременој југословенској, српској и београдској уметничкој сцени.

У првом сегменту, кроз уметничка дела савремених уметника и документарне артефакте, приказан је процес настајања најпре Модерне галерије 1958. године, а потом и Музеја савремене уметности 1965. године. Музеј савремене уметности је прва установа са јасно профилисаном југословенском оријентацијом у колекционирању уметничких дела модерне и савремене ликовне уметности, али и тада једина установа тог типа са успостављеним високим музеолошким стандардима. У том контексту, Миодраг Б. Протић приказан је као руководилац у конституисању установе, стварању инфраструктуре будуће институције и ангажовању на значајним програмским подухватима. Неки од тих подухвата су: серија изложби Југословенска уметност XX века, монографске ретроспективе југословенских и српских уметника, међународна сарадња са релевантним институцијама културе и покретање процеса укључивања Музеја у савремене токове музејске праксе, који ће резултирати и бројним значајним изложбама уметника из иностранства.

Други сегмент изложбе посвећен је Протићевем сликарском опусу. Поред дела из циклуса Сазвежђа, Хоризонти, Маљевичу у част, представљени су и акварели и пастели до сада ретко приказивани а настајали у истом хронолошком току када и поменуте слике. Сва дела су из колекције Музеја и Легата Миодрага Б. Протића, који је аутор поклонио Музеју 1994. године.

Гошће емисије биће ауторке изложбе ‒ Светлана Митић, саветница, и Катарина Крстић, виша кустоскиња.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару