Читај ми!

Отварање „59. Октобарског салона" и представљање књиге „Породица Надежде Петровић кроз 19. век"

Даница Јововић Продановић, чланица Одбора Октобарског салона и Драгана Божовић, музејска саветница Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку и ауторка књиге „Породица Надежде Петровић кроз 19. век"

Иако ће 59. Октобарски салон - Београдски бијенале свечано бити отворен 20. октобра у Салону Музеја града Београда, један део програма је већ започео у више излагачких простора. Интензиван и разноврстан програм очекује своју публику током целог трајања изложбе с обзиром да ће се након 20. октобра сукцесивно отварати изложбени простори 27. и 29. октобра, 3. и 24. новембра. У низу галеријских, јавних и медијских простора учествоваће око 50 уметника и колектива углавном из Србије, али и из околних земаља и иностранства, до 4. децембра.

Kултурни центар Београда као аутор „преступног" издања Октобарског салона, концепт је развијао у правцу преиспитивања досадашњих пракси, креирања другачијих могућности за продукцију уметничких радова, организацију и концпетуализацију саме изложбе и размену између локалног и глобалног. Једно од питања од којег се пошло у даљем промишљању јесте како је могуће у овом осетљивом тренутку потврдити релевантност једне изложбе у односу на контекст и услове рада. Пропитују се могућности које једна уметничка изложба може имати у пољу друштвености.

Због непостојања централног изложбеног простора, у овом издању одступа се од уобичајеног и о изложби се размишља на другачији начин, тражећи просторе у односу на појединачне радове. Октобарски салон ће понудити одговоре на питања: Одакле долазимо? Шта смо? Kуда идемо?
Гошћа Златног пресека је Даница Јововић Продановић, чланица Одбора Октобарског салона.

Други део данашње емисије посвећујемо књизи „Породица Надежде Петровић кроз 19. век" ауторке Драгане Божовић, музејске саветнице Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку, која је недавно представљена у РТС клубу.

Публикација је стручно штиво уобличено као историјски преглед са акцентом на културу и уметност, настало после вишегодишњег истраживања. Хронолошки прати три генерације породице наше славне сликарке Надежде Петровић кроз професионални, приватни и јавни живот. Доказује да је Надеждина породица (Петровићи са очеве и Зорићи са мајчине стране) несумњиво припадала даровитим породицама које су током 19. века допринеле формирању српске интелектуалне елите. Kњига садржи низ издвојених достигнућа, пионирских подухвата и професионалног напредовања чланова породице, али и занимљивих прича, описаних лепих тренутака и тешких животних судбина. Ставља у фокус многе мање познате чињенице из живота чланова Надеждине породице и презентује низ нових података.

Kњига је проглашена за најбољу публикацију објављену у Чачку 2020. године. Такође, сврстана је међу пет најбољих публикација за 2020. годину у избору Националног комитета ИKОМ Србија.

О овој значајној породици у Златном пресеку разговарамо са ауторком Драганом Божовић, музејском саветницом Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку, која је и издавач монографије.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару