Читај ми!

У Пећкој патријаршији устоличен 46. поглавар СПЦ

Гост емисије Храм ђакон Никола Лукић, асистент на групи за Литургику и црквено право на Православно богословском факултету Универзитета у Београду

 

"Од 13.столећа овде су устоличавани српски архиепископи и патријарси, седели су на пећком трону и носили славно и свештено име. Пећки трон је најближи престо Богу који је наш народ саградио и зато је Пећка патријаршија наша најважнија и најсигурнија кућа. Пећки патријарси, чак и када су уследе тешких историјских околности били далеко од овог трона, душом њиховом и мислима њиховим и читавим бићем увек су били везани за овај трон-за српски православни Јерусалим.

Отуда и друго име наше помесне Цркве јесте Пећка патријаршија; отуда и када смо далеко одавде за нас дословно важе стихови какве су Јевреји појали на рекама вавилонским: Ако заборавим, тебе Пећи, нека ме заборави десница моја. Нека се прилепи језик мој за грло моје ако те не споменем Пећка патријаршијо..." (Део беседе Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, одржана 14. октобра 2022. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, на устоличењу у Пећкој патријаршији).

Поводом устоличења 46. поглавара Срске православне цркве у Пећкој патријаршији, Његове Светости Патријарха срског г. Порфирија, гост емисије Храм је ђакон Никола Лукић, асистент на групи за Литургику и црквено право на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Са госодином Лукићем говорићемо о историјату и духовном наслеђу Пећке патријаршије, а потом, о значају самог чина увођења у свештени трон Пећке патријаршије и улози патријаршке службе.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи