Читај ми!

Мирослав Родић "Свет Мире Бртке – Ретроспектива"

Мирослав Родић "Свет Мире Бртке – Ретроспектива", Q Contemporary, Будимпешта; Александар Лека Младеновић "(Не)осликани хероји и хероине", Галерија УЛУС

 

Почасни гост овогодишњег Међународног сајма уметности у Будимпешти (Art Market Budapest) је Србија. Презентација српских галерија и уметника, осмишљена је под називом "Мост Србија" а организовали су је Асоцијација уметничких галерија Србије (АУГС) и Министарство културе и информисања Републике Србије. У оквиру "Моста Србија" представљено је девет галерија и два уметничка пројекта ("Art & Nature" i "Шок задруга"), као и изложба студената Београдског универзитета уметности "Young voices" и конференција на тему српске савремене уметности у међународном контексту.

Као посебан сегмент, у "Q Contemporary" музеју отворена је изложба "Свет Мире Бртке - Ретроспектива". На изложби у "Q Contemporary" музеју у Будимпешти, огранку истоимене културне организације са седиштем у Хонг Конгу, представљен је обиман али пре свега аутентичан, хетероген, мултидисциплинарни опус Мире Бртке. Поред слика и скулптура, на изложби су приказани и њени радови са везом, текстилом и клиритом. Кустоси изложбе су Мирослав Родић испред Фондације Мира Бртка из Београда и Естер Чилаг испред музеја "Q Contemporary". Гост емисије биће Мирослав Родић.

Нова серија сликарско-графичких радова Леке Младеновића, приказаних у Галерији УЛУС, носи назив "(Не)осликани хероји и хероине" с намером да звучи анахроно и због теме али и медија у ком су настали. Портрети о којима је реч враћају нас у, наизглед, заборављено време давно изгубљених битака, пре свега оних које се односе на музичку панк побуну у окиру rock and rolla.

Средина седме деценије било је време када је тадашња Југославија живела свој међублоковски живот, све више се отварајући ка Западу. У културолошком смислу, уметност најотвореније реагује на појаве које се догађају у друштву и врло активно прати западну сцену. За Александра Леку Младеновића, то је период адолесцентског развоја, а поруке и поуке овог раздобља остаће трајна преокупација свих његових истраживања у графици и осталим ликовним медијима, које користи, зависно од потребе. Фотографија је најчешћи предложак за портретисање његових јунака и то она која их карактерно изражава и открива. Осликани хероји и хероине су акрил-слике великог и средњег формата, комбиноване са сито штампом, али композиционо и колоритно-ликовно ми посматрамо longplay плоче, које су биле више од звука - порука слободе једној генерацији. Гост ће бити Александар Лека Младеновић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару