Читај ми!

„Блискост и разлике II" и „Недоглед"

Иван Петровић „Блискост и разлике II", галерија Ремонт; Ивана Стојаковић „Недоглед", Галерија УЛУС

Ново издање Златног пресека фокусира две изложбе које показују шта све уметност данас јесте и каква јој је функција.

Изложба фотографија „Блискост и разлике II" представља наставак сарадње између Независне уметничке асоцијације Ремонт и Центра за фотографију. Изложба је део дугорочног пројекта који је осмишљен као кустоско-уметничко истраживање са циљем остваривања нових начина у промовисању фотографије у Србији. Пројекат је заснован на приступу упоредне анализе фотографског материјала из домена савремене уметности и историјског наслеђа као модела изучавања морфологије домаће фотографије, односно природе медија фотографије посматрано у целини.

На изложби су приказани радови Зорана Поповића „Фимски аутопортрет (први део)", из 1977. године, с поднасловом Радник, типомашиниста Миодраг Поповић: о животу, о раду, о слободном времену и Ивана Арсенијевића „Људи из Барака" серија фотографија насталих од 1999. до 2001. Повезујући распон два историјска раздобља у Србији - период југословенског социјализма и период транзиције на почетку XXI века - овом изложбом Иван Петровић жели да укаже на идејне и естетске приступе двојице уметника који у својим радовима, кроз истицање личности актера и поетичност, разматрају животно и приватно окружење људи с друштвене маргине, а чији је културни образац означен појмом - радничка класа.

Уметнички пројекат „Недоглед" резултат је вишегодишњих истраживања која се односе на процес уметничког стварања, где је уметничко дело исходиште, а не циљ истог. Технички се ослања на експериментални приступ класичном графичком медију и поступку високе штампе. Тема и техника које се заснивају на принципу умножавања лика односно матрице интересантно су се подржале стварајући један ауторефлексивни механизам који испитује и истиче границе и могућности медија: штампе и папира. Започет 2001. године и развијан у више фаза, пројекат је подвргнут идеји о сажимњу свих претходних и будућих фаза у један рад са циљем праћења сукцесивних промена и трансформација које се дешавају у креативном процесу, материјалу и просторном организовању рада. Кључ сажимања је у поништавању материјалне и независне егзистенције појединачних фаза.

Безбројни пролази кроз пресу благо и споро троше крхку материју папира, док га, истовремено, танки слојеви боје учвршћују мењајући тако његову материјалност. Тиме ће безличан индустријски папир као неплеменит материјал, дробљењем пресом и таложењем безброј изузетно танких и транспарентних слојева графичке боје, створити једну фину, баршунасту, благо трошну материју.

Гости емисије биће Иван Петровић и Ивана Стојаковић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару