Читај ми!

Полигон путовања - Ослобађање

Марија Граховац Каран, Кристина Армуш

Прва самостална изложба у реновираном простору Графичког колектива у Улици Драгослава Јовановића 15 представља рад Марије Граховац Каран под називом „ПОЛИГОН ПУТОВАЊА - Евокативне силе #3".

Пратећи развој изложбене праксе само у оквиру простора Графичког колектива огледа се у развоју графичког језика - од колорита, експресије и питања телесног, она овом приликом представља сведени графички знак великих димензија који поставља на „четвртом зиду" - излозима саме галерије, његовим спољним прозорским окнима. Ништа мање изненађујуће, она прави „залогајчиће" - јестиве знакове који неосетно улазе у лични простор публике. Ауторка ће нам приближити своје схватање погледа, измештања, али и трагања и долажења до (просторне?) одреднице.

Марија Граховац Kаран (1978. Београду) стекла је потпуно академско образовање на Факултету примењених уметности у Београду са усмерењем на графику и примењену графику. Добитница је три националне и четири интернационалне угледне награде за графику, илустрацију и екс либрис књиге. Предаје на Високој школи ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду.

Уметнички простор У10 је током лета представљао низ експерименталних изложби најмлађе генерације кустоса савременог ликовног и визуелног стваралаштва из Београда, који су заједно осмислили програм „Подијум": Јована Трифуљеско, Невена Богојевић, Бојана Јовановић, Kристина Армуш и Стефан Ралевић.

Вечерас ће бити приређено отварање четврте од пет изложби колико је укупно планирано, а потписује је Кристина Армуш заједно са Артињаном Артиновићем. „Ослобађање" промишља емотивну страну материјалног света у коме живимо, па аутори пишу:

„Шта је наслеђе данас? Чега се најтеже одричемо? [...]

Kолективно ослобађање је водећи наратив пројекта, зато дођите и оставите у простору предмете/песме/књиге/фотографије/слике, све са чим вам више није једноставно да живите. Предмете можете остављати током целог трајања изложбе. Једини услов за учествовање је да, након што нам једном оставите ваше терете, више никада не помислите на њих."

Кристина Армуш ће нам дати увиде у сарадњу младих аутора и кустоса, у питање (ван)институционалне савремене културне продукције, али и шта значи промишљати свет кроз поузданост предметности.

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.

Насловну слику потписује Material Core icons by Google

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару