Читај ми!

Троје младих уметника

Невена Остојић и Марко Обрадовић „Make me feel green again", Дом омладине; Андреј Бјелић „Пламени љубимци / Fiery Pets", Биоскоп Балкан

У Галерији Дома омладине вечерас ће бити отворена изложба „Make me feel green again" Невене Остојић и Марка Обрадовића. Она је је конципирана као искуство које пружа атмосферу оазе унутар галеријског простора са циљем да преиспита позиције трансхуманизма и екологије. Ови млади уметници у својим радовима испитују сентименталност и романтизацију рајског пејзажа и идеалног живота који је узурпиран савременим мотивима хиперпродукције и интервенцијама човека. Прикази нису настали као решење или критика савременог живота већ као субјективне визије које муте границе блиске реалности и научне фантастике.

Невена Остојић (1998) је визуелна уметница из Београда. Завршила је мастер студије сликарства на Факултету ликовних уметности. Бави се темама урбанизације и трансхуманизма кроз слику, видео и аудио инсталације. У својој пракси најчешће истражује интерсекције клуба и уметности.

Марко Обрадовић (1998) је визуелни уметник из Београда. Завршио је мастер студије сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду. Kроз своју праксу се најчешће бави фигурацијом кроз слику, видео, скулптуру и фотографију. Истражује теме зазорности и трансхуманизма.

Изложба „Make me feel green again" биће отворена до 4. септембра, а ми смо је посетили и пре отварања и разговарали са Невеном Остојић и Марком Обрадовићем гостима Златног пресека.

Други део емисије посвећујемо још једном младом уметнику, Андреју Бјелићу, чија ће изложба „Пламени љубимци / Fiery Pets" бити отворена 25. августа у Биоскопу Балкан, у организацији Фондације Саша Марчета, која је пред публиком до 19. септембра. На овим радовима биће представљене харизматичне, фантастичне фигуре животиња, које су хероји Андрејеве приче.

„Сликар је и у животу окружен десетинама љубимаца са којима има посебно брижан однос. Назив изложбе, тако, није „животиње" или „звери", већ, заправо, „љубимци", тј. одомаћене, доместиковане животиње, у некој мери припитомљене и блиске људима чак и када су заправо из света дивљих или митских бића - са оном дозом симпатије и емпатије која их чини драгим, пожељним фигурама", стоји у пропратном тексту изложбе који је написала историчарка уметности Ана Поповић Бодрожа.

О контекстима радова говоре и називи слика: ,,Бели пас који мисли да је змај" (и бљује ватру), „Пас чији се отац звао змај" (још ближи змајевском свету), „Млади змај који јури славу", „Плави лав који завија", „Поносни једнорог", „Црвена лимбо мачка са дискутабилним талентом", „Ретки леопард са плавим пегама", итд.

Андреј Бјелић рођен је у Алексинцу 1996. године, а живи и ради у Београду. Дипломирао је на Факултету дигиталних уметности Универзитета Метрополитан у Београду, на смеру за графички дизајн. Јануара 2022. представио је избор својих радова насталих током 2021. на првој самосталној изложби „Ово је Андреј Бјелић".

Гост Златног пресека је Андреј Бјелић.

Емисију води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару