Читај ми!

Драгана Љубеновић "Исходиште слике: цртежи Саве Шумановића" Народни музеј Србије; Слободанка Ступар "Ово није лула / Други пут", галерија Мењачница Гете института

За ово августовско, годишњеодморско издање емисије издвојили смо два догађаја о којима смо говорили, али који су још увек актуелни.

У Народном музеју Србије у току је изложба цртежа Саве Шумановића из збирке овог музеја. Ауторка, Драгана Љубеновић приказала је свих седамдесет осам цртежа, колико се налази у колекцији, као и две литографије и једну слику у уљу. Уз ово, ауторка је још приказала и двадесетак репродукција (фотографја) слика Саве Шумановића на које представљени цртежи директно реферирају, како би нагласила уметников стваралачки процес.

Уметност Саве Шумановића увек подстиче интересовање и потребу за реинтерпретацијом његовог стваралачког поступка. При одгонетању процеса настанка слике, посебно занимљив је цртеж. Понеки од ових радова је кроки нацртан гипком, брзо изведеном линијом, док се у бројним примерима запажају разрађене, анатомски тачне скице женских фигура у различитим ставовима које се препознају уклопљене у композициона решења, понекад на вишефигуралним и монументалним остварењима у уљу.

У галерији Мењачница Гете института у Београду уметница Слободанка Ступар представља се изложбом "Ово није лула / Други пут", својеврсној реконструкцији и реконтекстуализацији рада "Ceci n'est pas une pipe", изведеног у виду полусатне емисије остварене уживо за Документа IX, 1992. године. Реализација те емисије одиграла се у оквиру стодневног медијског експеримента "Van Gogh TV / Piazza Virtuale", који је, гледано из данашње перспективе, био својеврсна претеча друштвених мрежа.

Посетиоци галерије Мењачница поред снимка овог рада могу да виде и чују видео-инсталацију насталу од фрагмената тог видеа, документарни филм "Van Gogh TV/Piazza Virtuale" аутора Тилмана Баумгертела, као и аудио-инсталацију "Била је 92. година", звучни запис, настао неколико година касније, у коме Слободанке Ступар говори о поводу и настанку рада "Ceci n'est pas une pipe" уз пратњу композиторке Љиљане Бекер на флаути. Циљ изложбе је да се испитају контексти рецепције рада некада, када је настао у специфичним условима излолације наше земље, и данас, када је комуникација достигла сасвим нови ниво.
Гошће емисије биће Драгана Љубеновић и Слободанка Ступар.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару