Читај ми!

Љуто - од бола до уживања

У људској култури и психологији постоји нешто што нас вуче ка љутој храни иако би намирнице са капсаицином, једињењем које производи топлоту, требало да нас одбијају јер активирају рецепторе за бол.

 

Ипак, откривено је да се наша осећања задовољства и одбојности преклапају. Неурони реагују на бол и задовољство заједно, па када једемо љуто, појачан ендорфин током стреса јача задовољство. То што волимо љуто потврђује да нам је храна много више од пуких калорија и хранљивих материја. Они воле и производе најљућу храну у Србији. Влада Миладиновић и Влада Станојловић - гости у Дионису.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње