недеља, 12. јун 2022, 17:00
Љуто - од бола до уживања
У људској култури и психологији постоји нешто што нас вуче ка љутој храни иако би намирнице са капсаицином, једињењем које производи топлоту, требало да нас одбијају јер активирају рецепторе за бол.
Ипак, откривено је да се наша осећања задовољства и одбојности преклапају. Неурони реагују на бол и задовољство заједно, па када једемо љуто, појачан ендорфин током стреса јача задовољство. То што волимо љуто потврђује да нам је храна много више од пуких калорија и хранљивих материја. Они воле и производе најљућу храну у Србији. Влада Миладиновић и Влада Станојловић - гости у Дионису.
Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Аутор и водитељ: Дијана Ивановић
Коментари