Читај ми!

Микроорганизми из морских дубина

Гошћа данашње епизоде је Невена Маслаћ, студенткиња докторских студија на Институту „Макс Планк” за морску микробиологију у Бремену.

 

 

Микроорганизми који живе у морским дубинама врло су бројни и разноврсни, али је њихово проучавање изазовно и многе од њих је тешко култивисати у лабораторијама. Напредак метода молекуларне биологије и унапређивање услова за култивацију микроорганизама, посебно оних који расту у условима без присуства кисеоника, довели су до бројних открића у тој области.

 

Институт „Макс Планк" за морску микробиологију смештен је у Бремену, а Истраживачка група за метаболизам микроорганизама тог института, у којој докторске студије завршава наша данашња гошћа, бави се првенствено истраживањима бактерија које производе метан и успевају искључиво у условима без присуства кисеоника. Истовремено, те бактерије врло ефикасно фиксирају азот. Упознавање структуре ензима који обављају те процесе може довести и до бројних примена у пракси, као што је нпр. ефикасније добијање биогорива. Разговараћемо о актуелним истраживањима, али и о специфичним условима неопходним за узорковање, гајење и проучавање тих микроорганизама.

 

У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић доноси занимљивости из света медицине.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом